Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Amikor fehérjeporokról van szó gyakran megkaptuk már, hogy jó-jó, de hát az olyan drága, a pénzt inkább húsra kell költeni. Ez részben igaz, részben nem. Alapvetően nem szabad az étrendünket a KIEGÉSZÍTŐKRE alapozni. Ez talán magától értetődő (kéne, hogy legyen)!? Viszont ha egy kicsit utánaszámolunk rájövünk, hogy nem is olyan drága a fehérjepor...sőt!

És mi a baj a tejjel? Hiszen olyan olcsó...

Példa kedvéért megnéztünk 2016/12/18 napján kapható termékeket (Aldi, Lidl, Tesco, Spar), mennyibe kerülnek, milyen tápanyagokkal rendelkeznek és, hogy mennyibe is kerül nekünk 30g fehérje bevitele, illetve ezeket összehasonlítottuk a Magyarországon vélhetően legnépszerűbb 3+1 fehérjeporhoz (árak itt is kedvezményes árakat mutatnak, vagy törzsvásárlói, nemzetkártya, akció kihasználásával).

Aki az árakon kezd el vitatkozni, hogy most a sarki ABC-ben csak 1289Ft a csirkemell az nem értette meg a cikk lényegét... ;)

Fehérje típusok összehasonlítása ár érték arányban


Sok meglepetést nem tartogat a táblázat látjuk, hogy a tipikus "gyúrós" kaják (csirkemell, tojás, túró) jó ár/érték arányt képviselnek. Nem véletlen ezeket használja mindenki. Csirkemell most épp ennyi a Spar/Lidl párosban, de ha az átlagos 1500Ft/kg árat számoljuk akkor 196Ft-ba kerül 30g fehérje nekünk.

Látszik, hogy a tojás nagyon jó alternatívája a csirkemellnek, mivel még olcsóbb is, de amire érdemes figyelni az a makrók aránya. A fenti érték egész tojással van számolva, ha kidobjuk a sárgáját akkor ez a szám lényegesen változik és bőven a csirkemellnél drágább fehérjeforrást kapunk.
Túró lassú felszívódású fehérjének kiváló, ára is igen kedvező és makró megoszlása is nagyon jó.

És jöjjön a "fekete bárány" - a tej. Ha csak ismét a fehérjetartalmat nézzük a tej is olcsó fehérjeforrásnak számít, de itt is a tápanyag arány a probléma. A 30g fehérjénkhez (ami 1 liter tejet jelent) 47g tejcukor társul, ami nem túl szerencsés egy átlagnál könnyebben hízó alkatnak, illetve a laktózérzékenyeknek.

Fehérjeporok - megéri?


És jöjjenek a kiegészítők - a fehérjeporok. A négy körül a legdrágább, a Scitec 100% Whey Protein Pro se számít túl drágának ha csak egyszerűen csirkemellhez viszonyítjuk az árát - még akkor is ha leszámítjuk belőle a hozzáadott taurint. A Biotech USA Nitro Pure Whey egy hangyányival olcsóbb, de még mindig nem az érdekes kategória.

Magyarországon relatíve népszerű (volt) a Protein Power, hogy miért? Mert olcsó. De mi a baj vele? Hogy ez egy növényi fehérjeforrás így nem összehasonlítható a többivel (lényegében szójafehérjéről beszélünk) - de ami igaz: Tényleg nagyon olcsó. De itt jön a másik kérdés, hogy miért vennél szójafehérjét, ha ennél olcsóbban kapsz minőségi tejsavófehérje koncentrátumot is (és nem vagy laktózérzékeny)?
És ebben nagyon jó a Myprotein Impact Whey Protein, ezért szeretjük nagyon, mert ár/érték arányban még mindig verhetetlen. Ahogy látjátok, az összehasonlításban ez a legolcsóbb fehérjeforrás.
Ez most azt jelenti ezen kell élni? Jobb mint a csirkemell? Nem. De ha extra fehérjeforrást keresel akkor rájöhetünk, hogy nem is olyan drágák a fehérjeporok.

Növényi fehérjék - nem csak vegáknak


Érdekességnek megnéztük még a növényi fehérjeforrásokat is. Az a mítosz már megdölt rég, hogy a növényi fehérje nem jó semmire. Jobb mint az állati? Nem. Érdemes erre alapozni egy testépítőnek? Nem igazán. Jó alternatív forrás? Igen! Főleg azért, mivel a legtöbb kiváló rostforrás is egyben, illetve szénhidrátnak sem utolsók...sőt, néha arra jók igazán. Ki hagyna ki egy jó kis Bud Spencer-es chilis babot? :)

Növényi fehérjék összehasonlítása ár/érték arányban

A táblázatban jól látható, hogy az olyan előállított termékek, mint a Tofu nem számít ár/érték arányban jó fehérjeforrásnak (még fehérjeporokhoz és húsokhoz viszonyítva sem) bár tény, hogy a Tofunál a makró arány az ami sokkal jobb a többi növényi forráshoz képest - ezért használják sokan.

Mogyoró nagyon jó fehérjeforrás, de ugye igen magas a zsírtartalma is, ezért se tömjük az ennél kicsit drágább mogyorvajat kilószámra, hiába jó. Kis mennyiségben nagyon jó, így ha valami rágcsálnivalót keresel, amivel jó zsírokat és fehérjét tudsz bevinni, akkor jó választás. Mogyoróvajas csirkemell pedig az egyik legjobb kaja ;)

Lencse, bab, sárgaborsó már már hihetetlenül olcsó fehérjeforrásnak számít. Itt a probléma az, hogy ezek inkább szénhidrát források az 50-60% közötti ch tartalmukkal. Hogyan tudjuk ezeket hasznosítani étrendünkben? Használjuk köretnek! Próbáld ki egyszer a lencsét rizs helyett, ha a makrókat nézzük még jobb is, mivel lassabban szívódik fel, ~19g rostot tartalmaz. Ehhez csinálsz egy kis tojást/csirkemellet és kész is egy tápanyag dús étkezés + az állati fehérjéken kívül egy kis extra növényivel is megtámogatod a fejlődésed! ;)

Reméljük tetszett a cikk és adott pár új ötletet/gondolatot!

FeherjeBlog

További cikkek a fejlécben, vagy itt:
Termék összehasonlításos cikkek
Tanácsok/Tippek rovat
Otthoni termékkészítések

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!
Ha kérdéseidet megbeszélnéd másokkal ajánljuk zárt Facebook csoportunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]