2012. október 27., szombat

Fehérje típusok 1.rész /tanácsok/

Gondoltam kicsit összefoglalom milyen fehérjék találhatóak a piacon, ama kis okosodjunk/tanács rovat, hogy tudjuk mit is veszünk és mi a különbség a nagy kínálatban (teljesség igénye nélkül):

Tejsavó fehérjék jellemzői: tej alapú (laktóz érzékenyeknek nem ajánlott), gyors felszívódás, magas biológiai érték, gyors felszívódása miatt edzés után javasolt, mert pl éjszakára nem tartalmaz elég ideig szabad aminosavakat.


Tejsavó fehérje koncentrátumok: (WPC - Whey Protein Concentrate) talán a legelterjedtebb és legtöbbet használt forma, többnyire az ár/érték aránya miatt. Átlagos fehérjetartalmuk 60-80% közötti. (egy átlagos bolti tej fehérje tartalma 3% körüli, tehát 30g fehérje beviteléhez kb. 1 liter tejet kéne inni, de azzal megiszol vagy 40-50g tejcukrot, 15-28g zsírt is...és sorolhatnám). Biológiai értéke 105-10 körül van (Tojás 100). Összehasonlítás

Tejsavó fehérje izolátum: (WPI) jellemzője, hogy fehérje tartalma 80-95% közötti és nem tartalmaz, vagy csak nagyon minimális mértékben, szénhidrátot és zsírt (1-2g/100g). Bár ezt a szintet egy jobb koncentrátum is meg tudja közelíteni. Előnye még a gyorsabb felszívódás a koncentrátumhoz képest.
Ára lényegesen magasabb mint a koncentrátumé. Aminosav profilja jobb mint a koncentrátumnak, biológiai értéke 150-160 körül. Diétában, vagy komolyabb szinten ajánlott a használata. Összehasonlítás

Tejsavó fehérje hidrolizátum: Magyarországon kevésbé ismert forma, ez a létező leggyorsabban felszívódó fehérje. Ára nagyon magas (külföldön is 8-10ezer/kg-os nagyságrend). Fehérje tartalma 85-90% körüli. Hobbi szinten használata szerintem felesleges.

Kazein: A másik tej alapú fehérje, előnye, hogy relatív magas a biológiai értéke, és lassú a felszívódása, így lefekvés előtt használják legtöbbször. 80-85% fehérjetartalmú termékek. Léteznek kever változatok 80/20 arányban kazein/tejsavó ami állítólag egy jó választás lehet.
Két típus létezik: Calcium Caseinat és Micellaris Casein. A Micelláris a jobb minőségű, épp ezért drágább is. Figyeljetek oda, mert előszeretettel keverik a két terméket.folytatás következik... (tojás, szója, rizs, kevert fehérjék, dizájner fehérjék...stb)

Szóljatok hozzá nyugodtan, pl. ti mit használtok, illetve ha valamit rosszul írtam :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése