Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

A 2022-es nagy Kreatin válság | Az áremelkedés nyomában

2022 tele van válsággal. Infláció az egekben, forint olyan esetlen, mint kezdő gyúrós a teremben, háború a szomszédban és mi kell több, még a kreatin is drága.

Komolyra fordítva a szót, nyilván az említett problémák sokkal súlyosabbak, mint a kreatin ára, de tápkieg blog vagyunk, így mi csak az utóbbival fogunk foglalkozni!

Ha az utóbbi hetekben kerestél kreatint a neten, akkor két dologgal találkozhattál. Vagy többszörösére emelkedett az ára vagy nem kapható.

Kreatin 2022 áremelkedés

 

De mi is a kreatin?

A kreatin egy szerves vegyület, amely aminosavakból áll: arginin, glicin és metionin. A kreatin fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát), a sejtek energiahordozójának termelésében.

A kreatin az elektrolit foszfáttal párosulva foszfokreatint (PC) képez, a foszfokreatin úgy működik izmainkban, mint a sejtek energia malacperselye. A foszfokreatin foszfátcsoportokat ad az ADP-nek (adenozin-difoszfát), hogy ATP-t képezzen. Ez az ATP-k, amelyek robbanékony mozgások során, mint például az egy ismétléses maximális emelés, a sprint futás során ellátja izmainkat gyors felhasználású üzemanyaggal. Autós zsargonnal hívhatjuk talán nitrónak is!? :)

Megfelelő mennyiségű (napi 3-5g) kreatint bevinni a szilárd táplálkozásból lehetetlen, ezért a táplálék-kiegészítőkre hagyatkozhatunk csak. Viszont! A kreatin, a világon az egyik legkutatottabb táplálék-kiegészítő, ezért tudjuk róla, hogy 100% hatásos és biztonságos (megfelelő feltételek mellett). Ajánljuk minden erősportolónak!

 

Mi látszik a kreatin piacon?

Röviden: alapanyag hiány van, és megnőtt a kereslet. A pár éve 5-8.000Ft-os kilóáron elérhető alap kreatin monohidrát ma már 12-20ezer Ft-os kilóáron kapható - ha kapható! És ez nagyon fontos, a HA. Nagyobb márkáknál rendszeres a készlet hiány, globális szinten a kreatin kulcsszóra való keresések száma az egekben (vélhetően azért is mert ennyien nem tudják megvenni a megszokott üzletekben és keresnek rá a neten):

 

Kreatin globális google keresések trendje
Kreatin globális Google keresések trendje az elmúlt 5 évben

Hogy csak két nagy hazai játékost említsünk, a Biotech USA oldalán a cikk írásakor konkrétan nem kapható kreatin, a Myprotein oldalán is limitáltan.

Biotech USA kreatin hiány
Forrás: biotechusa.hu


Mi történt a kreatinnal?

 

COVID-19 trend

2020 első heteiben láttuk, hogyan fogyott el gyorsan a WC papír és társai az üzletekben - rossz a hasonlat, de mégis segíti a megértést. A COVID-19 világjárvány fogyasztási cikkekre gyakorolt hatását megérezhettük első kézből. Csökken a kínálat, a kereslet változatlan (vagy nőtt) => készlethiány és áremelkedés, ami utána még tovább gördül és elindul a hógolyó effektus.

Covid előtt a táplálék-kiegészítő piac átlagosan 5%-ot nőtt évente, USA-ban.1 A lezárások következtében viszont hirtelen 44%-kal megnőtt a kereslet. USA-ban a Multivitaminokra 51%-kal, Angliában 63%-kal. Kreatin kereslet nem nőtt ilyen mértékben vélhetően, de egy általános növekedés tapasztalható volt.

Multivitaminoknál nem látszik ekkora változás, viszont a kreatinnál a járvány lassan, de biztosan drasztikus hiányt okozott, mivel megváltozott az egész ellátási lánc - és ahogy látjuk az árak is, és ennek még nincsen vége.

 

Ellátási nehézségek és kevés kreatin

2020 és 2021 összehasonlításában a keresőmotorokban nagyságrendileg 25%-kal többen kerestek a kreatinra. A kreatin, mint írtuk a legbiztonságosabb és erősportokban (tornász, súlyemelés, sprint...) a legnépszerűbb kiegészítő és eredményes használatához lényében folyamatos, napi szedés szükséges. 1 sportolónak 1 évre nagyságrendileg 1100g-1800g kreatinra van szüksége.

"Jelen állás szerint a hiány továbbra is teljes mértékben fennáll, és arra számítunk, hogy a kreatin beszerzése 2022-ben egész évben nehezebb lesz" - mondja Clea Murphy, a Nutra Holdings LLC, egy sporttáplálkozási platform ellátási láncának menedzsere2

A sima kreatin nagy részét Kínából veszik a márkák, ahol a gyártási nehézségek, lezárások különösen érintették az alapanyag előállítást, illetve a kínai exportot. Másik nagy gyártó, akit mi is inkább ajánlunk, a németországi AlzChem Group Creapure® terméke, akik viszont a hirtelen jött tápkieg ipar kereslet növekedésre nem tudtak szintén eleget gyártani, hiába akarnának EU-s márkák kína helyett tőlük vásárolni.

Ez az ellátási lánc a világ nagy részén átível, és bár zökkenőmentes működés esetén rendkívül hatékonyan működik, egészségügyi válságok és geopolitikai válságok miatt könnyen kisiklik.

 

Vigyázz hol vásárolsz

Mivel a nagy cégek felvásárolják a minőségi kreatin alapanyaggyártók raktárkészleteit (sőt előre lefoglalják), illetve házon belül is tesztelik az alapanyagot, ezért most különösen légy résen, hogy ne vegyél bármilyen noname márkától kreatint. Náluk fennáll a veszélye, hogy olcsó/pancsolt alapanyagot árulnak. Ha ennyire bátor vagy, rendelj ennyiből Aliexpressen. :) (NE)

Vásárolj nagy múltú, nemzetközi márkáktól, akiknek saját gyáruk és minőségbiztosításuk van! (megj: ugye ezt szajkózzuk úgy általánosságban is).

 

Hogy/hol vegyek most akkor kreatint?

A kreatin már már szinte aranyat ér. Szerintünk a legbiztosabb, ha Creapure kreatint vásárolsz. Németországban gyártják az alapanyagot, egy világszabadalom, a világ legtisztább, bevizsgált kreatin terméke. Ha találsz belőle egy 1kg-os kiszerelést, csapj le rá és a fentiekben kiszámoltak szerint kb. 1 évig nem lesz gondod erre és vélhetően jövőre már normalizálódik az ellátási lánc, kivéve ha nem őrül meg a világ teljesen...

 

Azért ne feledjük. Ha 20.000Ft lesz 1kg kreatin, ár/érték arányt nézve még mindig, az egyik legjobban kifizetődő táplálék-kiegészítő lesz. Ezen az áron is egy napi adag 60-100Ft (3-5g). Ha ezen múlik hagyd el a BCAA-t és más hülyeségeket (erről majd később) és vegyél továbbra is kreatint. Ha így nézzük, hatását tekintve pont eddig volt nevetséges a kreatin ára. :)


Extra kreatin tipp 

Figyelj arra is, hogy számos tápkieg gyártó más termékeiben is használ kreatint, mint összetevőt, így ha ezeket használod rendszeresen, akkor tudod csökkenteni a szükséges extra kreatin mennyiségét, ezzel is segítve átvészelni ezt az időszakot.

Mik lehetnek ilyen termékek? Jellemzően edzés előtti formulák és tömegnövelők. Akár 1-3g kreatin is lehet bennük adagonként. (EU-ban a 3g-os adag a legális legnagyobb adag).

Biotech USA oldalán itt megtalálod a termékeket, Myprotein oldalán pedig itt.

Amire viszont figyelj, hogy ne vegyél fehérjét, amiben kreatin van! Vélhetően átvernek, erről már írtunk egy cikket korábban.


Reméljük hasznos volt a cikk!

Ha tetszett a cikk és hasznos volt, oszd meg másokkal is!
Lájkolj minket Facebook-on, vagy kövess minket Instagram-on, hogy ne maradj le semmiről!

 

Hivatkozások:

1. Lordan R. (2021). Dietary supplements and nutraceuticals market growth during the coronavirus pandemic – Implications for consumers and regulatory oversight. PharmaNutrition, 18, 100282. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2021.100282 

2. https://barbend.com/creatine-supply-shortage/


 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]