Tejsavó fehérjék jellemzői:
tej alapú (laktóz érzékenyeknek nem ajánlott), gyors felszívódás, magas biológiai érték, gyors felszívódása miatt edzés után javasolt, mert pl éjszakára nem tartalmaz elég ideig szabad aminosavakat.Tejsavó fehérje koncentrátumok:
(WPC - Whey Protein Concentrate) talán a legelterjedtebb és legtöbbet használt forma, többnyire az ár/érték aránya miatt. Átlagos fehérjetartalmuk 70-80% közötti. (egy átlagos bolti tej fehérje tartalma 3% körüli, tehát 30g fehérje beviteléhez kb. 1 liter tejet kéne inni, de azzal megiszol vagy 40-50g tejcukrot, 15-28g zsírt is...és sorolhatnám). Biológiai értéke 105-140 körül van (Tojás 100). ÖsszehasonlításTejsavó fehérje izolátum:
(WPI) jellemzője, hogy fehérje tartalma 80-95% közötti és nem tartalmaz, vagy csak nagyon minimális mértékben, szénhidrátot és zsírt (1-2g/100g). Előnye még a gyorsabb felszívódás és a könnyebb emészthetőség a koncentrátumhoz képest.Ára lényegesen magasabb mint a koncentrátumé. Aminosav profilja jobb mint a koncentrátumnak, biológiai értéke 150-160 körül. Diétában, vagy komolyabb szinten ajánlott a használata. Összehasonlítás
Tejsavó fehérje hidrolizátum:
Magyarországon kevésbé ismert forma, ez a létező leggyorsabban felszívódó fehérje. Ára nagyon magas (külföldön is 8-10ezer/kg-os nagyságrend). Fehérje tartalma 85-90% körüli. Hobbi szinten használata szerintem felesleges. Előnye, hogy előemésztet un. peptid kötésben tartalmaz aminosavakat, így még egyszerűbben és gyorsabban tud felszívódni.Kazein:
A másik tej alapú fehérje, előnye, hogy relatív magas a biológiai értéke, és lassú a felszívódása, így lefekvés előtt használják legtöbbször. 80-85% fehérjetartalmú termékek. Léteznek kever változatok 80/20 arányban kazein/tejsavó=normál tejfehérje ami szintén egy jó választás lehet.Két típus létezik: Calcium Caseinat és Micellaris Casein. A Micelláris a jobb minőségű, épp ezért drágább is. Figyeljetek oda, mert előszeretettel keverik a két terméket.
Tejfehérje:
Ahogy fentebb is említettem ez 80% kazein és 20% tejsavó. Ez este vagy napközben jó választás lehet.2 rész... (tojás, szója, rizs, kevert fehérjék, dizájner fehérjék...stb)
Szóljatok hozzá nyugodtan, pl. ti mit használtok, illetve ha valamit rosszul írtam :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése