Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Fehérje típusok 2. része


Tojás fehérjék: 

Egyik legjobb (ha nem a legjobb) biológiai értékű természetes fehérje forrás, legjobb minőségűnek számít, ezért akár fogyaszthatnánk természetes formában is, de a tojás sárgája sok zsírt tartalmaz, így sportolóknak érdemes különválasztani, főleg diétakor és csak a fehérjéjét fogyasztani (vagy minimális sárgáját is). Alternatíva lehet a megvásárolható tojásfehérje porítva vagy lé formájában (amit a fehér részéből készítenek, sárgája nincs benne). Felszívódása lassabb kicsit mint a tejsavóé. Laktóz érzékenyeknek mindenképpen ezt ajánlom!

Kevert fehérjék: 

Mivel minden fehérjének mások a tulajdonságai, ezért a gyártók megpróbálják tesztek alapján kialakítani a legjobb mixet, így valamilyen szinten egyesülnek az előnyök, és háttérbe szorulnak a hátrányok. Ez így az elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban a gyártók inkább arra használják, hogy olcsóbb mixeket és keverékeket készítsenek, illetve sokszor inkább azt érik el, hogy annyi féle fehérje van benne, hogy igazán végül semmire se lesz nagyon jó. Persze vannak kivételek!
Amire érdemes figyelni, ha állati és növényi forrásokat kevernek, hogy tisztában legyünk azzal miért fizetünk pénzt és mennyit.

Mivel általában a növényi szokott túlsúlyban lenni, így olcsó áruk miatt választják legtöbben, de sajnos legtöbbször, hogy mennyi is a jobb minőségű állati fehérje a mixben nem tüntetik fel. Így személy szerint ezt nem ajánlom, bár jobb mint a semmi :)


Szója fehérjék: 

Szója fehérjének egy nagy hátránya van, hogy kicsi a biológiai értéke, így sportolóknak nem a legjobb választás lehet (ha csak ezt használják). Vegák, tejérzékenyek szeretik, illetve lassabb felszívódása miatt használják kazein helyett kedvezőbb ára miatt. Léteznek koncentrátumok és izolátumok is, fehérje tartalmuk 70-90% körüli is lehet. A szója íz valakinek bejön, valakinek nem. Talán diétában alkalmazható, mivel legtöbbször minimális a szénhidrát és zsír tartalmuk, gyorsítják az anyagcserét és minimálisan a zsírégetést is. Fontos vizsgálni, hogy a gyártó GMO (génmodosított) mentes szójából készült fehérjét árul-e. Gondolom nem kell magyaráznom miért...


Barna rizs és (sárga)borsó fehérjék: 

Magyarországon ez se elterjedt, külföldön vegák, tejérzékenyek előszeretettel használják. Fehérje tartalmuk 80% körüli, 10% szénhidrát tartalommal 1% zsírral. Szója alternatívájaként szeretik, illetve glutén érzékenyek is fogyaszthatják. Áruk nem drágább a tejsavó fehérjénél.


Marha fehérje: 

Elég népszerű lett a 2013as évtől. Értelmét nagyon nem látom. Jellemzően a marha el nem adott részéből készül, amit normális esetben nem ennél meg. Nem jobb mint a Tejsavó fehérje, így használata nem indokolt. Ha tejérzékeny vagy akkor válaszd a tojást! Ha meg marhát akarsz enni akkor vegyél a hentesnél!


Remélem tudtam segíteni picit :)



1 megjegyzés:

Bottom Ad [Post Page]