Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Ha most barátkozol a táplálékkiegészítőkkel, akkor lehet hasznos lesz ez a cikk neked, hogy mégis mihez kezdj a több ezer termékkel, mi kell neked, mi a fontos... Hát lássuk:

 Először is feltételezzük, hogy mindenkinek a táplálkozása rendben van, ehhez mérten nézzük a dolgokat.

1. Vitaminok és ásványi anyagok

Sajnos akármennyire is jó a táplálkozásod, a mai élelmiszerekben egyre kevesebb a vitamin tartalom (látnátok, hogyan "készül" egy paprika, vagy citrom...stb.). Persze zöldségeket/gyümölcsöket nem csak ezért esszük, de ez egy olyan terület amit el kell fogadni, hogy vitaminokra szükség van. Egy átlag embernek egy egyszerűbb multivitamin is megfelelhet, aki sportol annak valami komolyabb, kicsit nagyobb dózisú pakk. Persze sokszor jó ezeket kiegészíteni plusz C-vitaminnal, vagy esetleg kalcium - magnéziummal. Fontos, hogy nem kell rámenni mega dózisra - azért a vitamin biznisz is elég nagy, tudományosan nincsen alátámasztva a megadózisok használatának előnyei.

Persze mondhatod, "hát én ettől nem leszek izmos". Közvetlenül nem. De mit ér ha halálra edzed magad és kidőlsz 2hétre, mert beteg vagy és közben fogysz 5kg-ot, vagy széjjelmennek az ízületeid..stb.? Nem hiszem, hogy előrébb lennél. Tekints ezekre úgy, hogy az alap egészséghez kell!

2. Esszenciális zsírok (EFA)

Ahogy már említettem az ízületek, porcképzés miatt is fontosak lehetnek ezek, illetve a megfelelő emésztés, érrendszer karbantartása, gyulladáscsökkentés, szívbetegségek megelőzése (ezt pl. nagyon tudják reklámozni margarinokon, de ne abból akard ezt bevinni!), ilyen pl. az omega3, omega 6 amiről azért a legtöbb ember hallott már. Ezek azért fontosak mert a test nem tudja előállítani magától (ezt jelenti az esszenciális). Ezeket főleg halolajakban, lenmagolajban, tökmagolajban, olívaolajban találjuk meg, de könnyen hozzájutható tabletta formában is. Sajnos Magyarországon a halfogyasztás nem népszerű, ezért is van szükség plusz bevitelre. Persze a napraforgó olajban is van, de az nem számít jó forrásnak...miért? Mivel elsősorban Omega 3-ra van szükségünk, nem Omega 6-ra. Ezeknek a zsírsavaknak az arányán kell javítanunk és a modernt táplálkozásban bőven akad Omega 6 és 9 is.

Gyakori kérdés: "Hát én fogyni akarok, én nem eszek zsírt." Ehhez tudni kell, hogy zsír és zsír között óriási különbség van. A szervezet számára nélkülözhetetlen a zsír, sokan itt fellélegeznek, na de itt nem a napraforgóolajról, meg a disznózsírról beszélünk. Ha egyszerűen meg akarod állapítani egy termékről, hogy jó-e vagy nem, nézd meg a hátulján az összetevőket és a zsír tartalom rész külön van szedve telített és telítetlen (egyszeres és többszörösen). Ha valamiben nagy részben telített van, akkor az nem jó neked. Ez egy egyszerű szabály, könnyű megjegyezni, és ha már csak ehhez tartod magad, sokat teszel az egészségedért és fogyásodért.
Egyél sok olajos magvat, azok mind egészségesek! (dió, mogyoró, mandula...stb.)

3. Fehérjék, aminosavak

És igen itt van végre. Sokan ezt várják, na na fehérje az a tuti cucc. Persze manapság elég felkapott téma, de mint látjátok nem ez a legfontosabb. Alapvetően egy dolgot érdemes megjegyezni. A szilárd kajából bevitt (állati) fehérjére kell alapozni! Ahogy a nevében benne is van, ez kiegészítő! Ha nem eszel húst, tojást stb. és betolsz egy shéket attól nem leszel Jay Cutler. Egy fehérje turmix egy időpontban jobb mint a szilárd kaja, az közvetlenül az edzés után, mert alapjában a folyékony tápanyag hamarabb felszívódik, illetve a tejsavófehérje koncentrátumok, izolátumok jó biológiai értékűek, és gyors a felszívódásuk. (Azt, hogy milyen fehérjét érdemes választanod arról már egyszer írtunk cikket, megtalálod a tanácsok rovat fül alatt). És itt jön egy fontos dolog! Edzés után NE tejjel idd a fehérjét! Ahogy írtam is, pont a gyors felszívódás a lényeg, tejjel meg ennek pont keresztbe teszel. Ha nagyon tejjel akarod inni, akkor mondjuk reggel lehet a zabpehely mellé.
És, hogy jön ide az aminosav? A fehérjék aminosavakból épülnek fel, de némelyik aminosav kiegészítése hasznos lehet. Ilyen például a BCAA, diétakor főleg (bcaa-ból lényegében a leucin ami a legfontosabb, ezért külön leucin termék lehet jobb is), Glutamin, EAA (esszenciális aminosavak) stb. stb. Elég hosszú a sor! Ha most kezded először, egy tejsavófehérje termék megteszi, utána érdemes többi dologhoz is nyúlni.
Gondolj arra, hogy ne első körben akarj minden "lőszert" ellőni, hanem tartalékolj későbbre is, hogy legyen még mi a paklidban előhúzni, ha nagyon lelassul a fejlődésed.
Persze most jöhet, hogy akkor a sok közül melyik is kell? Ez majd a következő cikk lesz talán :)

4. Minden más

Innentől kezdve nagyon eltérőek a vélemények. Valaki az edzés utáni szénhidrátot preferálja, (ami talán jogos), valaki a pörgetőket, kreatint, stb.
Ha ehhez a szinthez jutsz, akkor már valószínű ismered a saját testedet és hogy mi az amire szükséged lehet.
Személy szerint edzés előtti pörgetőket nem szoktam ajánlani, ezek azok a termékek amikkel a legtöbb galiba lehet ha érzékeny vagy rá stb. illetve nagyon könnyű rászokni, és utána e nélkül már a teremig se tudsz elmenni. Szerintem ez gáz.
Kreatin hatásos lehet, de erről írtunk már egy cikket, hogy mi a előnyök- hátrányok.
Tesztoszteron szintet emelő termékekről meg ha nem vagy min.40éves akkor felesleges gondolkoznod rajta, egy átlag 18-25 éves embernek teljesen a helyén van a tesztoszteron szintje, ne kutyulj bele szerintem (és nem is nagyon tudsz).

Azt még sose szögeztük le, hogy mi a natural testépítés, izomnövelés, edzés akárhogy is hívjuk pártján állunk. Persze mindenki azt hiszi, hogy a szteroid az instant izom, használod akkor automatán erős és nagy leszel - ezt kutatások már részben bizonyították, hogy igaz is.
Sajnos a mai világ testideáljai szinte mind mind szteroidokat is szedtek. Ha el akarod könnyen dönteni, hogy mi az a fizikum amit el lehet érni természetesen, egyszerűen nézz meg egy Natural testépítő versenyt és megtudod =)


Reméljük tudtunk segíteni a kezdőknek, hogy merre hány méter, aki meg profi (vagy annak gondolja magát) az már valószínű tudta ezeket!

Jó edzést ebben a szép időben! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]