Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Mi is az az arginin (vagy talán AAKG néven ismerik sokan)?

Az arginin egy félig esszenciális aminosav - a szervezet maga is előállítja - de szükségünk van étrendi pótlásra is, főleg ha sportolókról vagy idősekről (betegekről) beszélünk. Milyen élelmiszer tartalmaz sokat belőle? Szezámmag, földimogyoró, rákfélékben és ugye húsokban. A szervezet az Ornithinből szintetizálja.

Mire jó az AAKG / Arginin? Mit mondanak a kutatások?


1998-ban 3 amerikai tudós Nobel-díjat (gyógyszerészeti) kapott a kardiovaszkuláris hatását felfedezve és vizsgálva. Ugye azt a bizonyos Nitrogén-Oxid termelést fokozza, ami egyszerűen összefoglalva több oxigén eljutását eredményezi az izmokba (meg ugye az agyba is) ezáltal jobb teljesítményre képesek, illetve ezáltal ugye több tápanyag is jut az izmokba így a fejlődés is gyorsabb.
Sportolóknál ugye növeli az izmok teljesítményét a jobb vérellátás és extra oxigénnek köszönhetően, testépítőknél segítségével könnyebben elérhető az a bizonyos "pumpáltság" érzet, ami oly sok embert motivál :) Pont e miatt nagyon sokszor használják a kiegészítő gyártók edzés előtti termékekben. Csak sajnos a mennyiségek legtöbbször bőven nem elegek, hogy igazi értelme is legyen.


Csökkenti a vérnyomást (mivel tágítja az ereket) így betegségben szenvedőknél és időseknél is előszeretettel használják magas koleszterinszint és vérnyomás esetén. Segít a sérülésekből hamarabb gyógyulni (igen izomregeneráció is), segíti a koncentrációt, szív- és érrendszeri betegségekben, illetve támogatja az immunrendszert, neurotranszmitterként működik az agyban (Agmatine előállításában szükséges) és nem utolsó sorban az fehérjeszintézist is segíti ami ismételten gyorsabb izomfejlődést eredményez.

Ha ez még nem volt elég akkor jön még az érdekes része. Ha megfelelően nagy mennyiségben használjuk akkor pozitív hatással van a növekedési hormon és az inzulin termelésre - ami izomépítési céloknál nem éppen utolsó szempont. Ebből az GH-ra (növekedési hormon) gyakorolt pozitív hatása kutatásokkal meg is lett már erősítve, így nem csak a gyártók mantrázzák :) Erről kicsit lejjebb bővebben.

Ezen felül kutatásokkal alátámasztották, hogy pozitívan hat az izom-zsír arányra a testben.
A kutatás mondjuk, nem embereken lett igazolva, hanem túlsúlyos egereken :) Két csoportra osztották őket, az egyik használt arginint a másik nem. 12 hétig ugyan olyan étrendet követtek, aminek célja a további hízás elérése volt.
12 hét után a kontroll csoport átlagosan 98% extra zsírszövetet raktározott fel, DE az arginint használó csoport csak 35%-al gyarapodott ÉS 13% extra izomtömeget építettek az időszak alatt. Ami ugye azt jelenti, hogy az arginin segítette a tápanyagok megfelelő hasznosítását és előtérbe helyezni az izomépítést és csökkenteni a zsírosodást. Mi szükséges ehhez? Hosszútávú használat, legalább 8-10 hetes folyamatos szedés, azaz nem elég ha heti 3-4x edzés előtt használjuk.

Arginin növekedési hormonra gyakorolt hatása a mennyiség függvényében
Arginin növekedési hormonra gyakorolt
hatása a mennyiség függvényében
Következő kutatásban azt vizsgálta, hogy mi is az a mennyiség ami segíti a növekedési hormon termelés maximalizálását. (kép) Ezen jól látható, hogy a leghatásosabb adagnak a 9grammos mennyiséget találták - de itt is hangsúlyos volt, hogy hosszútávú és egy dózisú alkalmazás esetén jelentkeznek a pozitív hatások. /Sajnos arról nem volt adat, hogy mégis milyen testsúlyhoz is volt a mérés - de ugye legtöbbször az orvosi átlag emberből indulnak ki, ami 80kg-ot jelent, így itt is erre gyanakszunk/Ezek alapján MI azt tudjuk javasolni, hogy kezdjétek el a használatát 3gramm-os mennyiségről és növeljétek 9-10grammig maximum és figyeljétek a testeteket. DE ha alacsony vérnyomás problémátok van akkor NE használjátok, illetve egyébként is csak saját felelősségre és orvosi konzultációval - nem vállalunk felelősséget a mennyiségekre! :)

Ugye a fentiek miatt sok időseket is megcélzó termékben is megjelenik, mint valami fiatalsági elixír, perszer horror áron, így osszátok meg ezt a cikket az idősebb korosztállyal is, mivel a hatásosságuk nem vitatott, de sok nyugdíjat meg lehet spórolni ha okosan választunk és azt vesszük amire tényleg szükségünk van.

Mi a különbség az Arginine és az AAKG (Arginin Alfa Ketoglutarát) között?

Kutatások bebizonyították (és ezért készítették el az AAKG-t), hogy az emberi test a bevitt argininnek csak nagyságrendileg 50%-át tudja hasznosítani. Az AAKG-ből az AKG rész egy hozzáadott alfa-ketoglutarát kötés az argininhez, ami segíti a felszívódását és mint egy szállító anyagként működik (transzport közeg), így segítve a szintetizációt és a jobb biológiai értéket.
De miért is jó ez nekünk? A szervezetünk az AAKG-nek több mint 90%-át képes feldolgozni! Azért ez nem mindegy. Így ha ilyesmit szeretnétek vásárolni akkor mindenképpen az AAKG mellett döntsetek. Hasonló létezik ugye Kreatin AKG-vel is csak ugye ott kreatinnal működik együtt.

Jöjjön az AAKG és Arginin összehasonlítás - azaz hol is vegyük meg ha szeretnénk?

Megkerestük az itthon legnépszerűbb termékeket, mindenhol az ajánlott fogyasztói árat figyeltük. Még így is meglepő az eredmény, de pont most éppen brutális akció volt az egyikre (70% körüli) de ezt most figyelmen kívül hagytuk - olyan áron KÖTELEZŐ megvenni :)

Versenyzők:
Biotech USA - AAKG 1000
Biotech USA - AAKG Shock
Biotech USA - AAKG 7800
Biotech USA - AAKG Elite
Scitec Nutrition - AAKG
Olimp - AAKG Extreme Mega
Myprotein - AAKG
Bulkpowders - AAKG
Gonutrition - AAKG

+ ráadásként kontroll csoportként sima Arginin termékek, amiket a fentiek alapján remélem senki nem akar megvenni - de hogy mégis legyen egy összehasonlítási alap illetve, hogy levonhassunk egy jó kis tanulságot.

Biotech USA - L-Arginine
Nutrend - Arginine
Scitec - Mega Arginine (120)
Scitec - Mega Arginine (140)


Ahogy látjátok nem kérdés melyik lett a nyerő, nem is kevéssel - a Myprotein AAKG - és hangsúlyozzuk, itt most minden akció nélküli árak szerepelnek. A cikk írásakor 18Ft-ra jött ki 5g AAKG, mivel éppen egy brutális akció van/volt. Erre mondja az angol, hogy nobrainer.

Amire érdemes kitérni az a Biotech USA AAKG Shock. Találó az elnevezés, mivel tényleg sokkoló az ára! Nem tudom látjátok-e, a termékben 291.625Ft-os áron adják el az AAKG-t. Külön érdekes, hogy a termék lényegében megegyezik az AAKG 7800 shot termékkel, az pedig lényegesen olcsóbb.

Kapszulás termékek mellett sajnos semmi nem szól, a szükséges adagot kínszenvedés kapszulákból bevinni. Így mindenképpen a por vagy ugye folyadék a nyerő - a Biotech AAKG 7800 még adagban is jó, így az ajánlott termék - csak ugye az ára 3,8x annyi mint a por alapú formának, amit ugyan úgy be lehet otthon keverni folyadékkal. Hát ugye a kényelem :)

Sima Arginin termékeknél egy érdekességet találtunk, vagy inkább egy igazolást arra, amit mindig is mondunk - a dobozos termékek mindig drágábbak! A Scitec Mega Arginine két változatban elérhető. 120 kapszulás papírdobozos, bliszteres formátum, illetve 140 tablettás csomagolás, ahol egy csavaros műanyag edényben van a termék. Mi a különbség? Semmi. Csak a csomagolás. Ez alapján 120 kapszulára számolva 950Ft a különbség - azaz ennyibe kerül a műanyag doboz. Reméljük elhiszitek, hogy ugyan ez a helyzet más termékeknél (bcaa, glutamin, whey protein és stb.)

Reméljük tetszett a cikk és segítettünk a tájékozódásban és a tudatos választásban!

FeherjeBlog


További cikkek a fejlécben, vagy itt:
Termék összehasonlításos cikkek
Tanácsok/Tippek rovat
Otthoni termékkészítések

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!

Ne feledjétek egyik partner oldalunkon - az okoskupon.com - már Shop.Builder, Biotech USA, Scitec Nutrition és ugye Myprotein, Bulkpowders...stb. akciókat is mindig megtalálhatjátok, de nem csak ezt hanem Edigital-tól kezdve, Lookfantastic beauty webshopig mindent :) Nézzetek szét és spóroljatok sokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]