Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Sajnos vagy nem sajnos, de az utóbbi 10 éveben talán az energiaitalok óriási népszerűségnek örvendenek. Red Bull, Monster, Rockstar, Bomba, Tesco gazdaságos.. :) Ami viszont tényleg szomorú, hogy a komoly fogyasztói réteg tevődik ki a 12-16éves korosztályból, mert menő, trendi és sokan tisztában sincsenek azzal, hogy mennyi koffeint is isznak meg egy nap alatt (és cukrot eges esetekben).

A Monster Energy Ultra talán egy fitness körökben is népszerűbbnek tekinthető energiaital, mivel cukormentes (angolszász országokban ezért Zero Ultra a neve), így Update Norbi is nyugodt szívvel szürcsölhetné, mivel hát szénhidrát szinte nincs is benne.

Lassan már szállóigévé válhatná nálunk is, mint a híres turmix reklámban a " Will it blend" - "Meg tudjuk csinálni olcsóbban"? Hogyne :)

Miért szeretik az emberek a Monstert?

Először is trendi. Tényleg jó a design, aki kicsit belelát látja, hogy rengeteg extrém sportolót támogatnak, így átadja/eladja az életérzést, hogy laza, extrém vagy és bár az íz egy szubjektív dolog, de egyszerűen jól eltalálják az ízeket is legtöbbször = finom.
Mivel ára és kiszerelése is megegyezik a normál üdítőitalokkal (500ml és kb. 300ft), ezért sokan nem is energiaitalnak veszik, hanem normál üdítőnek, mert hát a Colában is van koffein, nem? Egy 0,5literes Monster 150mg koffeint tartalmaz, ami min. 2 kávéval egyenértékű - ez komoly addikciókhoz tud vezetni. Nem is beszélve arról, hogy január van, itt a vizsgaidőszak, beadandók, egyetemisták ilyenkor ezeken élnek :) Elmondhatjuk erről is, hogy ha napi szinten ezt iszod akkor valami hiba van a rendszerben és ideje elgondolkodnod, hogy:
  1. ez baromi sokba kerül (bár erre lesz megoldásunk ugye)
  2. ez már komoly koffein függőség akárhogy is nézzük.

Mik tekinthetőek funkcionális összetevőknek a Monsterben?

Monster úgy néz ki már túllépett az elhíresült, népi legenda bikapisi kivonaton (taurin), de nem titok, hogy a koffein adja meg a löketett majd itt is.
Összetevők: víz, étkezési sav, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag, aromák, panax ginseng gyökér kivonat, édesítőszerek (szukralóz és aceszulfám K), L-arginin, koffein, tartósítószerek (szorbinsav és benzoesav), L-karnitin-L-tartarát, B-vitaminok (b3,b5,b6,b12), glükuronolakton, guaranamag kivonat, inozitol.

Ahogy látjátok, túl nagy varázslat nincsen. Ginseng alapvetően jó összetevőnek tekinthető, l-arginin is, l-karnitin is - viszont ami megér egy misét az a mennyiségek a "jobb" összetevőkből. pl. L-argininből tartalmaz 265mg-ot az 500ml-es ital. L-karnitin-L-tartarátból 147mg-ot, guarana kivonatból 10!!!mg, inozitolból szintén.
Már csak el kellene nevezni Monster ultra booster mátrixnak és nem kiírni az összetevők mennyiségét és mehetne egy hazai tápkieg márka kínálatába :)

Így az italban észrevehető mennyiségben található összetevők a ginseng, koffein és a b-vitamin komplex. Ehhez adunk egy kis édesítőszert, egy 2 bubis vizet és meg is vagyunk.

Monster Energy Ultra tápértékek
Monster Energy Ultra tápértékek
Akárhogy is nézzük, ez a 300ft-os ár elég sok egy ilyen összetevő mixhez mérten, így hát nem lennénk fehérjeblog ha nem próbálnánk meg kikeverni otthon ezt a terméket is, és megnézni, mennyibe is kerül valójában. Spoiler: kb. max 65Ft úgy, hogy nem spóroltunk az alapanyagok minőségén és ahol lehetett jobb formulát választottunk (mint AAKG és Carnipure)

Az első saját receptben megpróbáltuk teljesen lemásolni a terméket. Ez elég jól sikerült, kivéve a B-vitaminok arányát leszámítva, mert annyira senki sem elvetemült valószínűleg, hogy egyesével vegye meg a B3, B5, B6, B12 vitaminokat és 4mg-okat kiszámoljon belőle, így egy egyszerű B-vitamin komplex tablettával számoltunk, bár ezzel plusz összetevőket is hozzáadtunk.

Tehát nézzük az eredményt és a költség lebontást + a receptet:

Az összetevőket a Myprotein és a Bulkpowders oldalról szedtük össze és az összegek TELJES áron vannak számolva, amit a megszokott olvasók már jól tudnak, hogy átlag 30% kedvezménnyel mindig lehet számítani (jelen pillanatban is) így a végösszeg 45Ft is lehet simán bármikor! Összetevőket belinkeltük egyesével ha valaki meg is szeretné csinálni...
Házi Monster Ultra energiaital

Ez is bizonyítja, amit eddigi cikkeink is 99%-ban, ha otthon kevertek ki magatoknak valamilyen terméket, mindig olcsóbban jöttök ki. Arról az óriási előnyről nem is beszélve, hogy magatoknak változtathatjátok az arányokat. Persze ez munkával, hozzáértéssel és gondolkozással jár. Ha lövésed sincs a tápkiegekről, akkor inkább dobd be az apród az automatába havonta egyszer és vedd meg - de azért reméljük, aki olvassa ezt a cikket, annak már van egy kis affinitása a témához.

De most jön az érdekesebb rész.

Mit tudunk kikeverni a 300ft-os keretből hasonló összetevőkből, hogy több értelme legyen a készterméknek?


Alap koncepció az volt, hogy el ne vegyünk belőle, hanem csak rakjunk hozzá összetevőket és emeljünk a meglévők mennyiségét ahol indokolt volt, ez sok esetben 50x-es emelést is jelentett.
Az egyetlen összetevőn amin nem változtattunk semmit, az a B-vitamin komplex kapszula, illetve a Panax Ginseng. Az új összetevőket is megtaláljátok a Myprotein vagy a Bulkpowders oldalán, már nem linkeltük be őket :)

Alap összetevők:

és akkor a plusz összetevők:

  • 300mg N-acetil-L-Tyrosine (ez a verzió jobban hasznosul, mint a sima tirozin)
  • 700mg Citrulline Malate
  • 5000mg ízesített BCAA 2:1:1
  • 5000mg Glutamin
  • 1000mg Taurine
  • 1000mg C-vitamin

A hozzáadott összetevőkön lehet vitatkozni, hogy mit éri meg még belerakni, de ahogy írtuk fentebb is, az eredeti termékhez akarunk közel maradni, ezért maradtunk annál, hogy aminosavakkal egészítjük ki főleg.
Az árnál sikerült tartani a 300Ft-ot, de ugye ezeknél is min. 30%-ot leszámíthatunk az akciók miatt, így valóságban ez inkább 210Ft-ból kihozható mix.

Kommentben írjátok meg, hogy ti mit adnátok még hozzá!

Végszó 

Reméljük tetszett a FehérjeBlog labor kutyulás :) Mivel a Monster és egy edzés előtti, lényegében közel azonos funkciót tölt be, ugyan azt el lehet elmondani róluk, hogy ha minden edzés előtt/minden nap használod, egy idő után nem lesz értelme és mindig növelni kell az adagot. De ha mondjuk hetente/2 hetente egyszer használod, amikor tényleg nagyon offon vagy, akkor belefér abszolút (és persze nem 14éves vagy).


FeherjeBlog

Többi összehasonlítás LINK
Tanácsok/Tippek rovat LINK

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!
Ha kérdéseidet megbeszélnéd másokkal ajánlom zárt Facebook csoportunkat.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper. De mi van (lesz) az ízzel? Szerintem legtöbbünk, akik szeretik a Monstert, az ízéért szeretik. Úgy hogy az összetétel tényleg százszor jobb persze, de nem fogja le- és kiváltani az eredetit, az tuti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Első verziónál ezért írtuk azt, hogy egy kis citromlé és édesítőszer (egyszerűsítve ez van a monsterben is - citromsav és szukralóz)
      Második verziónál pedig ezért használtunk ízesített BCAA-t, hogy lehessen változtatni az ízeket.

      Akinek ez továbbra sem elég, azoknak az ízesítőcseppek jó választás :) Vagy Myprotein-nek is van vízízesítője, egyik másik elég jó belőle.

      Törlés

Bottom Ad [Post Page]