Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Ahogy korábban már több Scitec és Biotech tömegnövelő terméket is kiveséztünk és kikevertünk otthon, górcső alá vennénk a Myprotein legújabb tömegnövelőjét is a MyGainert és természetesen megpróbáljuk kikeverjük a saját verziónkat is!

Mit tud a Mygainer?

Myprotein "prémium" vonalába érkezik - erről árulkodik a fekete csomagolás. 2,5kg-os kiszerelésben műanyag dobozban van, 5kg kiszerelésnél pedig marad a zsák. Ára igen borsos. Cikk írásakor 34990Ft az 5kg-os kiszerelés forintban, a magyar oldalon - fontból átszámolva 30.000Ft körüli összeg az angolon, ergo így is 6000Ft-os kilóárról beszélünk. Fehérje tartalma csak 23g/100g így alacsonynak mondható még a Myprotein termékei között is, de az összetevők minősége kiemelkedőnek mondható.
Persze, mint megszokhattuk, a Myproteinnél a fogyasztói árakat nem kell komolyan venni. Angol oldalon jelen pillanatban is olyan 4200Ft/kg áron lehet beszerezni, így azért mindjárt barátibb (-30% kedvezménnyel számolva).
A gyártó 200g körüli adagolást javasol, ebben van 46g fehérje 120g körüli szénhidrát, kalória mennyiségben pedig a 800kcal-hoz közelít. Ez ha egy 80kg-os átlagembert nézünk akkor 0,57g/tskg körüli fehérje és 1,5g/tskg körüli szénhidrátot jelent, ami tekintélyes adag - mindezt minőségi összetevőkből, nem leterhelve a gyomrot. Ezek alapján csak azoknak ajánlott ilyen adag akik:
1) tényleg nagyon nehezen híznak
2) ki van számolva a napi makrója és szüksége van egy ilyen mennyiségre edzés után
3) Esetleg napi több edzést végző, akár állóképességi sportolóknak

De miért ilyen drága? Az összetevő neve a Karbolyn®


Karbolyn® Magyarországon egy ismeretlennek mondható, cukormentes szénhidrát, de ha egy szóval kell összefoglalni, akkor olyan mint a Vitargo®, csak egy másik cég védjegye. (ugyan az a cég akié pl. a Kre-Alkalyn kreatin). Többen akkor már kezdik érteni, hogy mitől ilyen drága - Karbolyn kiló ára még a Myprotein oldalán is 8000Ft körül van fontból számolva, ennek a terméknek pedig a fő összetevője a Karbolyn® + fehérjéből is Tejsavófehérje Izolátum van benne (a biotech usa által most felkapott native whey, ami évek óta már a piacon van egyébként) és a 3. összetevő, a ciklukus dextrin se egy olcsó mulatság. Így azt látjuk, hogy tényleg megpróbáltak mindenből a legjobbat belepakolni ami kell egy klasszikus tömegnövelőbe, a különböző csoda mátrixok nélkül, csak a tiszta alapanyagokra alapozva.
Külön plusz pont, hogy nem raktak bele kreatint! Miért fontos ez?
Azért mert a kreatint külön érdemes szedni. Mi van akkor, ha te nem a javasolt 200g-os adagot használod a termékből, hanem 50g-ot. Vagy 400g-ot? Akkor megváltoztatod az extra hatóanyagok mennyiségét is ami teljesen felesleges.

Pontos összetevő lista: Karbolyn®, Native Whey Isolate, Többszörösen Elágazó Láncú Ciklikus Dextrin, Amaránt liszt, Tejfehérje Izolátum, Tejsavófehérje foszfodil koncentrátum (WPPC), Carb10™ (Borsókeményítő), Természetes aroma (Kurkumin kivonat, Természetes aroma, Édesítőszer (Szukralóz)), Tigrismogyoró liszt, D Celle Whey®, L-Glutamin, Nem tejalapú növényi krémesítő, BCAA por, Xantán gumi, Multi-vitamin por, Enzim keverék (Amiláz, Laktáz, Celluláz, Proteáz, Lipáz)

Nézzük sorban az összetevőket kategória szerint:

Szénhidrátok:

Karbolyn® - már írtunk róla, egy jó, cukormentes gyors szénhidrát, de mégis szüksége van emésztésre így hosszú ideig tölt be, és lát el energiával (nincs hirtelen vércukor visszaesés). Mivel ez adja a termék fő szénhidrátforrását és ez az első összetevő nagyságrendileg 30-40%-át adhatja a terméknek. Ha így nézzük a 6000Ft-os árat és, hogy ez az alapanyag 8ezer Ft/kg akkor már tényleg értjük az árazást.
Ciklikus Dextrin - lényege hasonló a Karbolyn-hoz meg a Vitargóhoz. Egyszer már megjelent ez az összetevő egy itthoni termékben - a Scitec Balanced Recovery-ben, de ott tényleg csak parasztvakításként, mivel 290mg/100g mennyiségben :)
Amaránt liszt - jó dolog az amaránt, jók a makrói és a mikrotápanyag (ásványi anyag és vitamin) értékei is, viszont kicsit indokolatlannak tűnik egy ilyen termékben. Myprotein oldalán 4720Ft/kg áron adják. Amiatt viszont jó összetevő, hogy fehérjetartalma is van, így kettő az egyben összetevő.
Carb10™ - szintén egy védjegyes összetevő. Gyártó leírása alapján hasonló tulajdonsággal bír mint a fentiek: visszatölt, de minimális vércukor és inzulin reakciókkal. Akit érdekel az összetevő, a gyártó honlapján utánanézhet. Relative új összetevőnek mondható - a Muscle Pharm Re-Con termékében található még meg a nevesebb gyártók közül. Valószínűleg ez az összetevő kis mennyiségben van benne, így max 5%-ra tippelünk, mivel utána érkezik az ízesítés, ami jellemzően 4-5%-ot tesz ki. Árát nem tudtuk belőni de 4-5ezer Ft/kg körül lehet.
Tigrismogyoró liszt - mivel az összetevők listáján az ízesítés alatt vagyunk, itt vannak azok az összetevők amik már feleslegesek, mivel olyan pici mennyiség lehet a termékben ami nem releváns. Maga ez a liszt egy gluténmentes liszt, különösebb előnyéről sportolók számára általunk nem ismertek. Inkább a Paleo-s körök használják előszeretettel sütéshez.

Fehérjék:

Native Whey Isolate - 7240Ft/kg áron kapható kedvezmény nélkül a Myprotein oldalán, véleményünk szerint nem éri meg az extra költséget és inkább használnák egy sima Impact Whey Isolate terméket 5750Ft/kg áron. (ár érték arányban nem éri meg jobban)
Tejfehérje Izolátum (Micelle XL) - itt ugye nem sima verzióról beszélünk, hanem a Micelle XL, szintén védjegyes összetevőről. Lényege, hogy a különösen lassú felszívódást biztosít, de mégis jobb aminosav profillal mint a kazein, így egy prémium kazeinnek tekinthető.
Tejsavó fehérje koncentrátum - Whey Phospholipid Protein Concentrate formában. Őszintén erről még mi sem hallottunk, hogy mit tud. Amire jutottunk, hogy ez egy olcsóbb összetevő lehet, 65% körüli fehérjetartalom és 12-15% körüli zsírtartalom jellemzi. Előnye valószínűleg az ára lehet - fagylaltgyártásban használják előszeretettel. 
D Celle Whey® - ez e Myprotein parasztvakítás kategóriája. 3% lehet 100g-ban. Semmi értelme. A termék lényege amúgy, hogy whey protein terméket kapsz (annak amino profiljával és biológiai értékével) kazein felszívódási sebességgel. Ez is egy prémium kazeinnek tekinthető.

A maradék:
Glutamin - Tartalmaz hozzáadott Glutamint, pontosan kiszámolható, hogy 2,45g-ot 100g termékben. Kérdés csak az, hogy minek :)
BCAA- szintén zenész, 2g mennyiség 100g termékben. De örülhetünk, hogy legalább normális aminokat használtak és nem taurint és glicint (cikk az amino spikingról)
Multivitamin - teljesen felesleges egy ilyen termékben, valószínűleg használsz multivitamint amúgy is. Persze vannak olyan ásványi anyagok melyek segítenek edzés után, de ez is kicsit kreatin kategória. Ha van sükséged mikro tápanyagokra akkor azt külön viszed be úgyis.
Emésztő enzim - mivel jó minőségű összetevőket láttukm nem nagyon tűnik indokoltnak. Szintén kihagyjuk majd a saját verziónkból.

Csináld otthon - saját recept:

Mi lenne a saját receptünk? Sok kísérletezés után egy excel táblázatban az alábbiakra jutottunk, hogy ez állhat a legközelebb az eredeti összetevőkhöz. Az összetevőket a Myprotein oldaláról néztük, mivel saját termékeiket mixelik úgyis:
40% Karbolyn, 11% Isolate, 11% Dextrin, 9% Amaránt, 6% Micelle XL, 5% WPPC, 2,45% Glutamin és 2% BCAA + a kihagyott összetevők és ízesítés.

Ezek alapján ha alapanyag árat számolunk akkor 6041Ft-ra jött ki a kilóárunk. Ez a kiinduló 6000Ft-os gyári árhoz képest nem egy jó vonal finoman szólva főleg, hogy sok mindent kihagytunk. Hozzászoktunk ahhoz, hogy 30-40%-al olcsóbban kikeverjük a termékeket.
Miért nem tudunk olcsóbbak lenni? Egyszerűen túl sok benne a drága alapanyag, ami védjegy így mi nem tudjuk ezeket olcsón beszerezni, amikhez ha ragaszkodunk, nem tudunk magunk sem sokkal olcsóbbak lenni. Valószínű ezeket az alapanyagokat a Myprotein sem adja olyan olcsón tovább.
Makrókra azért közelítettünk - zsír azért kevesebb mert mi nem számoljuk bele a növényi zsiradékot.


Nagy reményekkel indult ez a projekt is, de nem gondoltuk, hogy ez lesz a vége, mivel eddig még mindig sikerült lényegesen olcsóbban kikeverni a termékeket + saját javaslataink is voltak tömegnövelőkre, illetve Myprotein más tömegnövelője szintén olcsóbban kikeverhető otthon.

De nem lennénk fehérjeblog hanem készítenénk egy racionalizált, olcsóbb változatot, de megtartva a prémium összetevők nagy részét. Elvek a következőek voltak: csökkenteni a drága összetevőkből valami olcsóbb, de még szintén prémium alapanyag javára. Íme:
30% Karbolyn, 20% Ciklikus Dextrin, 16% Instant Oats, 11% Impact Whey Isolate, 6% Micellar Casein, 6% Impact Whey Protein, 2,45% glutamin, 2% BCAA
Ezzel a felállással sikerült majdnem 1000Ft-ot spórolnunk kilónként. Zabliszt ugye megjelent az amaránt helyett, illetve a Carb10 helyettesítésére a pakkban.
Így ezekből az alapanyagokból se tudtunk nagy csodát csinálni, de azért 5000Ft 30% kedvezménnyel 3500Ft/kg az már barátibban hangzik - főleg, hogy ennyiért ma kb. egy Jumbo-t lehet kapni.

Köszi, hogy végigolvastad a cikket és ha megtisztelsz azzal, hogy megosztod/ajánlod másoknak is a blogot és/vagy ezt a bejegyzést.

A cikk célja nem az, hogy megmondjuk a frankót, hogy mi milyen okosok vagyunk és mindent olcsóbban megcsinálunk (ez tény, ivéve most :D haha), inkább az, hogy megtanuld te is elolvasni az összetevőket, hogy megértsd mit is eszel/veszel meg, mire adod ki a pénzed, nem húznak-e le és, hogy tudd mérlegelni ránézésre is a termékeket, hogy megérik-e az árukat vagy sem.

Ezen dolgozunk már évek óta több-kevesebb sikerrel - de szerencsére sok embernek felnyitottuk már a szemét és hatásunkra elkezdtek olvasni és gondolkodni vásárlás előtt. Már ezért megéri! :)

Kommentben írjátok meg, hogy milyen termékről olvasnátok még szívesen!

FeherjeBlog

Többi összehasonlítás LINK
Tanácsok/Tippek rovat LINK

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!
Ha kérdéseidet megbeszélnéd másokkal ajánlom zárt Facebook csoportunkat.

1 megjegyzés:

  1. Very interesting and informative blog and about the protein and I must appreciate your work well done keep it up.
    protein

    VálaszTörlés

Bottom Ad [Post Page]