Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Óriási, már-már sokkoló hírrel szembesültünk a mai nap. A Scitec Nutrition-t 2016-ban 170 millió euróért (kb. 52-53milliárd forint) felvásárló dél-afrikai Ascendis Health eladja!



Az Ascendis Health egy tőzsdén is bejegyzett vállalat, akik az utóbbi években súlyos adósságokkal küzdött - a nem fényes teljesítménye a tőzsdei árfolyamán is meglátszott. A 2016 szeptemberi árfolyamcsúcs 2600 ZAR (~€127) értékről 30 ZAR-ra (~€1.5) csökkent, viszont a Scitec eladásának hírére az árfolyam felugrott 130 ZAR szintre (€6.35).


A tranzakció legmegdöbbentőbb eleme az, hogy a korábban 52-53milliárd forintért felvásárolt Scitec-et most 5 millió euróért azaz kb. 1,76 milliárd forintért adnák tovább, azaz kb. 30-szor kevesebbért 4 év elteltével. Ez szerintünk nem lehet igaz, mivel 1,76 milliárd Ft egy ekkora cégért (ha tényleg mindent berakunk a kalapba, gyártás, üzletek, készletek...stb.) nagyon kevésnek tűnik, bár a cég leírása alapján a Scitec üzletága veszteséget termel számukra.

A dél-afrikai üzleti lapok szerint a Ascendis vezetése szerint a Scitec alulteljesített, mivel a növekvő verseny arra késztette, hogy komolyabb leárazásokba és akciókba kezdjen.

Maga a cég a közleményében ezt írta: "Az elmúlt években a Scitec pénzügyi teljesítménye romlott, elsősorban a kulcsfontosságú partnerek által okozott megnövekedett verseny, a profit-erózió és a volumen csökkenés miatt.
 
Az Ascendis különböző cégei és eszközei eladásával próbálja csökkentei az adósságait, melynek mértéke messze meghaladja a piaci kapitalizációját. Anthony Clark a Small Talk Daily-től azt nyilatkozta, hogy az Ascendis korábbi vezetése túlfizette/felül értékelte a Scitec-t megvásárláskor, mely sok kérdést felvet az azóta bekövetkezett értékcsökkenés szempontjából.


Biotech USA a felvásárló?

Biotech USA felvásárolja a Scitec Nutrition-t



Az Ascendis Health részvényeseinek küldött tájékoztató alapján viszont egy roppant érdekes információra lettünk figyelmesek, ami nem más, hogy az új lehetséges tulajdonos nem más, mint a Hollandiában bejegyzett Atlas Invest B.V. aki nem más, mint a Biotech USA egyik külföldi tulajdonosa!

Miért azt írjuk, hogy lehetséges? A ma reggel megjelent információ alapján ez egy eladási tervezet, azaz még nem ütötték nyélbe az üzletet.

Érdekes fordulat lehet ebből, főleg annak fényében, hogy évekkel korábban a Biotech USA kullogott a ranglétrán a Scitec mögött - korábbi cikkünk erről itt.

A Biotech USA-nak nem ez lesz az első!

Utóbbi időben úgy látszik nagyon belehúztak a felvásárlásba, mivel sokak által ismert, talán a legnagyobb haza táplálék-kiegészítő webshop, a shop.builder tulajdonosa is nem más, mint a Biotech USA Kft., melyről évekig mindenki azt gondolta, hogy Scitec "hátszelű", már csak a BB.TV és hasonló adásokból kiindulva.

Mindenesetre izgatottan várjuk a fejleményeket! Szerintetek mi lesz a végkifejlet? Ti mit csinálnátok a Biotech USA helyében a Scitec-el? :)


Cikk forrásai:
https://www.moneyweb.co.za/mny_sens/ascendis-health-limited-proposed-disposal-of-scitec/
https://www.businesslive.co.za/bd/companies/healthcare/2020-04-16-ascendis-to-sell-scitec-for-a-paltry-r100m/

Ha tetszett a cikk és hasznos volt, oszd meg másokkal is!
Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]