Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Avagy Nutella alternatívák proteinnel dúsítva?


Utóbbi években sorra jelentek meg a fit/diétás/protein Nutella alternatívák. Az ötlet alapvetően jó. Ha valaki éppen most vág bele az életmódváltásba, akkor nagyon jól tud jönni pár régi íz, a hagyományos "cukros" alternatívák helyett. De azért régi "motorosoknak" is jól jöhet egy kis finomság.

Mert mi is a baj az eredeti Nutellával? Alapvetően két dolog, de a kettő összefügg. Mogyorókrémnek hívjuk, de lényegében egy cukros pálmaolaj krém. Amikor egy termék összetevő listája így kezdődik, hogy: cukor, pálmaolaj... akkor a rutinosak már rakják is vissza a polcra.
Nutella cukortartalma


Mennyi a cukortartalma? 56,3g cukor 100g termékben. Igen, jól olvastad. Több mint a fele cukor.

Erre a "problémára" próbált meg az utóbbi időben sok táplálék-kiegészítő és fitt étel gyártó választ találni. Össze is hasonlítunk jó pár márka termékét kendőzetlenül: Biotech USA, Myprotein, Weider, Peak, HealthyCO, Norbi Update és mellette referenciaként az eredeti Ferrero termék.

Fitt Nutellák összehasonlítása


Na de lássuk is a blogon már jól megszokott táblázatot. Hogyan mutatnak ezek összehasonlításban?
Amit alapvetően néztünk, az a fehérjetartalom - eredeti termék 6g/100g fehérjetartalmát nem nehéz felül múlni, cukortartalom legyen alacsony és lehetőleg a telített zsírtartalom is. Mindegyik gyártónak a mogyorós csokikrémjét vizsgáltuk.

Ár tekintetében mindegyik terméknél feltüntettük a normál fogyasztói árat, illetve a cikk írásának pillanatában elérhető kedvezményes árat is, legyen az akció vagy törzsvásárlói program.


Protein mogyorókrémek elemzése

Első dolog, ami szembetűnő, hogy a legtöbb gyártó Maltitot használ a cukor helyett. Vannak olyanok akik érzékenyek rá, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat az érzékenyeknek, de bevett összetevőnek számít. Ha a maltit nem jön be nálad, mint összetevő, akkor elég gyorsan leszűkül a kör a Peak termékére. Kérdés, hogy ennyi pénzt megér-e egy Nutella utánzat.
Másik amit a szemfülesek észrevehetnek, hogy a Myprotein és a Weider terméke egy az egyben ugyan az. Ugyan az az összetevő lista és a makrót is szinte azonosak - itt valószínű ugyan attól a beszállítótól jön a két termék - annyi, hogy a Myprotein olcsóbban adja a terméket. De nézzük egyesével.


Biotech USA - Protein Cream

Nagyon friss a termék, a cikk írása előtt jelent meg pár nappal. Összetevői nagyon hasonlítanak a többi gyártó termékeire, a 400g-os ára jól van pozicionálva. Makrókat tekintve cukortartalma középmezőnyben végez (8g/100g termékben igen kis érték még így is), fehérjetartalma nem kiemelkedő, 17,3g/100g, de ez betudható annak, hogy csak 17% tejsavófehérje koncentrátumot használtak a termékben, ellentétben a Myprotein+Weider+Peak 22%-ához képest, így itt spóroltak a terméken 5% fehérjét. Azt az extra 20Ft költséget talán elbírta volna a termék. Miért fontos ez? Egy magas fehérjetartalmú terméknél - aminek a neve is úgy kezdődik, hogy Protein valami - azért a 20%-os fehérjetartalmat szerintünk illik megütni, mint szintet, legyen szó bármilyen termékről.
Ettől függetlenül ár/érték arányban jó a termék - ajánlott!
Biotech USA Protein Cream


Myprotein - Protein Spreads


Ahogy fentebb írtuk is, a termék összetevője ugyan az mint a Weider terméké, makrók picit eltérnek, de ennyi eltérés van két különböző mérés között is. Ha a kettő közül kell választani, akkor reméljük másnak sem kérdés. Összetevők között megjelenik a kakaóvaj és a kókuszolaj, illetve makrók tekintetében fehérjetartalma 4-5 grammal magasabb, mint a Biotech USA terméke, cukortartalma közel azonos, telített zsírtartalma viszont magasabb. Myprotein termékének előnye, hogy elérhető 3 ízben is (bár más ízek választásakor a makrók változnak), de mindig az eredeti a legjobb. További nagy előny, hogy Myprotein oldalán igen komoly kedvezmények érhetőek el, cikk írásakor is 30-33% körüli kedvezmény volt, így az akciós kilóára igen kedvező. Ajánlott!
Myprotein - Protein Spreads


Weider - Whey Protein Choco Cream


Erről nagyon már nem lehet írni a fentiek fényében. 1 az 1-ben ugyan az mint a Myprotein terméke, viszont akciós ár tekintetében (Weider termékre is volt 5% kedvezmény cikk írásakor) majdnem kétszer annyiba kerül a Weider, mint a Myprotein. Nem ajánlott termék.
Weider - Whey Protein Choco Cream


Peak - Wheytella


Többi termék közül eléggé kitűnik a termék. Első amit észreveszünk, hogy nem írják le milyen növényi olajat használnak az összetevők között. Ezt annyira sikerült megtolni, hogy magasabb a telített zsírtartalma, mint az eredeti Nutellának. Ami piros pont: ennek a terméknek a legmagasabb a mogyorótartalma, és vannak akiknek szimpatikus lehet az Eritrit édesítőszer is, bár került mellé szukralóz is, illetve megjelenik a tartósítószer is, így ezek mind árnyalják a képet. Ami pozitívum, az mindenképpen a cukortartalom. De a nagy negatívum és a legdurvább, az az ár. Az elérhető, kisebb kiszerelés kiló ára 12.543Ft. Ez egy brutális ár egy ilyen termékért. Mivel a blogon a jó ár/érték arányt keressük ez nem kaphat más plecsnit mint a: Nem ajánlott.

HealthyCO - Proteinella


Ez a termék az elsők között volt a műfajban. Sajnos meg is látszik rajta. Kezdjük az egyszerű pontokkal: ára közép mezőny, nem rossz. Viszont fehérjetartalma az kritikus egy ilyen szegmensben és sajnos az összetevőknél látjuk is, hogy ennek mi az oka. A gyártó 12% Whey Protein Concentrate tejsavófehérjét használ a termékben, így ez 10%-al kevesebb mint a többi nagyobb gyártóé. Viszont, hogy pozitív is legyen, a ezen terméknek a legalacsonyabb a cukortartalma. Mivel ára sem annyira jó, ezért másik terméket választanák. Nem kifejezetten ajánlott!

Norbi Update - Low Carb krém tejsavófehérjével


Kedves Norbi. Termék név kitalálásakor jobban megerőltethetnétek magatokat :) De miért is? A termék alapvetően jó és meglepően az ára is jó, a kis kiszerelés ellenére is. /szerk: ugye tudjuk minél kisebb egy kiszerelés annál drágább a kilóár/ Persze azért az olcsó árnak megvan a böjtje és látszik hol spóroltak, de nem tragikus a termék - makrói szinte azonosak a Biotech USA termékével. De mi is hiányzik a termékből? Tejsavófehérjéből ők is spóroltak 14%-os tartalommal, illetve mogyoró tartalma 5%, ami a második legrosszabb Biotech USA Protein Cream termékének a fele - de nem csak mogyoróból, kakaóporból is spóroltak, szintén a felét használják, így azért elégé spórolós a termék, de még is azt tudjuk mondani, hogy: Megkötésekkel ajánlott.Miért? Ha csak egyszer szeretnél kipróbálni egy ilyen terméket, nem tervezed magában fogyasztani (pl. sütéshez használod, vagy sütibe krémnek, akkor egynek jó - főleg ilyen árral.
Ha azonban kicsit jobb minőségre vágysz akkor már nem ezt választanánk.
Ami fontos: ne keverjétek össze a nem fehérjés verzióval, mivel olyat is árulnak (az csak sima Low Carb).
Norbi Update - Low Carb krém tejsavófehérjével vélemény


Melyik fehérjés krém a nyertes szerintünk?

Ha a táblázat termékei közül kell egyértelmű nyertes választani, akkor az alábbiakat választanánk:
1. helyen: Biotech USA Protein Cream és Myprotein Protein Spreads
2. helyen: Norbi Update Low Carb krém tejsavófehérjével
3. helyen: maga az eredeti Nutella. Miért? Ha tudsz mértéket tartani és keveset használsz belőle, akkor nem dől össze a világ. Persze ehhez javasoljuk, hogy ne az 1kg-os üveget vegyed. Ez szinte bármilyen egészségtelen, cukros termékre igaz. Ha évente egyszer eszel egy ilyet egy palacsintában, akkor felejtsd el a proteines verziókat. Felesleges. De ha masszív Nutella függő vagy, akkor érdemes elgondolkoznod a fenti alternatívákon! :)



Ha tetszett a cikk és hasznos volt, oszd meg másokkal is!
Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]