Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Gyakran megkapja az ember, hogy  - áh, én nem "porozok", attól csak felfújódok, és ha abbahagyod kidurransz mint egy lufi - és hasonlók. Itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk az agyakba!

Először is: Az alap táplálék kiegészítők nem károsak, abszolút veszélytelenek!
Mit értek alap alatt? Fehérje, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok, zsírok, aminosavak, kreatin..stb. Véleményem szerint mi nem tartozik ide? Minden amiről megoszlik a tudományos!!! vélemény. Nem, nem a Józsi véleménye a kondiból. Ide tartozik pl: edzés előtti bedurrantók, zsírégetők, pörgetők, tesztoszteron fokozók, stb.
Ezekkel mi a baj? Alapvetően semmi, fontos az ÓVATOSSÁG, ezeket is lehet okosan szedni, csak itt egyénenként eltérő lehet a következmény, bár kérdem én, hogy egy hobbi sportoló 15-25évesnek miért kell tesztoszteron szintet növelnie mesterségesen? Vagy miért nem képes pörgetők nélkül elkezdeni edzeni? Ennek megválaszolását, mindenki döntse el maga...véleményem szerint ezek nagy része abszolút nem létszükség, inkább csak a lustáknak egy mentsvár, akik 3-4 hónap alatt akarják elérni életük formáját... pedig a minőséghez idő kell (azt pedig itt években mérik).
Edzés előtti pörgetők/bedurrantókból tiltják be a legtöbbet utólag, nem véletlenül!



De térjünk vissza az edzés utáni turmixra (fehérje + ha lehet szénhidrát). Miért fontos?
A nap folyamán egy időpont van amikor a "por" alapú, folyékony tápanyag jobb mint a szilárd, ez pedig az edzés után közvetlen. Más esetben MINDIG jobb a szilárd kaja. Máskor inkább csak kényelmi okokból használjuk! (esetleg diétakor vacsi helyettesítésnek...stb)


De miért jobb edzés után röviden? 

Mert gyorsabban felszívódik, (ezért fontos pl. vízzel inni és nem tejjel), ami azért fontos, hogy hamar tudd pótolni az kimerült glikogén raktáraidat (erre kell a szénhidrát, plusz pár, fehérjében található aminosav) és, hogy elindítsd gyorsan az anabolikus (építő) folyamatokat a testedben, illetve a por alapú fehérjék biológiai értéke meghaladja a szilárd kaját.
Mit is jelent ez? Azt, hogy jobban be tud épülni a tápanyag, illetve a tested nagyobb hatásfokkal tudja felhasználni. Azt is meghatározza, hogy mennyi eszenciális aminosav (EAA) van benne, ami azért fontos mert ezeket a test nem tudja előállítani, így csak külső forrásból tudjuk bevinni!
100as értéknek a tojást veszik, ehhez hasonlítják az összes többit.
Pár pl kb. értékkel:

Tejsavófehérje izolátum - 159
Tejsavófehérje koncentráum - 105
Egész tojás - 100
Tehéntej -85-90
Hal - 80-85
Csirke - 80
Szója - 70
Búza- 50-55

Ebből is látszik miért nem jók a növényi fehérjék izomépítéshez, illetve  miért nem éri meg kevert fehérjéket (v)enni.

De, hogyan is készül röviden a tejsavó fehérje 

amit sokan szteroidnak gondolnak? Meglepő de alapvetően tej a kiinduló alapanyag. Persze itt jön egyből a kérdés, hogy akkor iszok tejet, aztán jól van. Hidd el nem véletlenül találták ki. Tejből (tejsavóból) kiveszik a tejcukrot, zsírt..stb. és ezt porítják. (azért ennél kicsit bonyolultabb, de nem megyünk bele) Így a kapott termék, koncentrátumnál 80% körüli fehérjetartalmú, 5% körüli szénhidrát tartalommal. (izolátumnál 90-95% fehérje és 1% alatti szénhidrát és zsír kb.) Ha ezt egy tejhez hasonlítod, ott fehérje tartalom kb. 3,1%. Nem mindegy! :)
Ezt a kapott 80% körüli terméket ízesítik tovább a gyártók, hogy te otthon már banános, csokis, stb ízben ehesd. Ezért lényegesen olcsóbb megvenni az ízesítetlen verziót! 2 előnye van: olcsóbb, és magasabb a fehérje tartalma! Persze aki nem tud leszokni az csokis ízről az megtalálja azt is magának csak kicsit drágábban. Hogy miért ajánlom a natúr termékeket? Itt a cikk!

Mikor jön, amit mások, "lufi leszel és ha abbahagyod leeresztesz" effektusnak hívnak? Lufi sose leszel, de tény, ha napi 3-4x fehérjeturmixon élsz, és mellette nincs szilárd tápanyagból fehérje (húsokból) akkor csak gondolj bele mi történik, ha ez a sok turmix eltűnik a mindennapjaidból...persze, hogy le fogsz fogyni egy idő után (nem egyik napról a másikra), mert nincs ami táplálja az izmaid, és ami megakadályozza őket a katabolikus (leépítő) folyamatoktól és egy idő után visszafogysz, mert a test egy okos szerkezet, a legkönnyebben fenntartható állapotra törekszik és az agyad után az izmaid használják el a legtöbb energiát (itt most a szénhidrátról is ugyan ez elmondható, a tömegnöveléskor). A fehérjékben található aminosavak pedig az anabolikus folyamatokra serkentik az izomzatot.

Tehát mi a lényeg? 

Egyél fehérjedús ételeket (csirke, hal, túró, sovány húsok...stb) és edzés után ha megengedheted ruházz be egy whey proteinre (tejsavó fehérje).
Bár hozzáteszem, hogy pl. ha beakarsz vinni 25g fehérjét annak egyik legolcsóbb módja a fehérje turmix. 25g protein kb. 90-100 ft. ugyan ez csirkéből kb. 150ft, és sorolhatnám. Persze ha otthon nevelgeted csirkét amit megeszel, akkor lehet nem :P

Ha laktóz érzékeny vagy akkor is ajánlom inkább valami izolátumot (van olyan amiben nincs laktóz), vagy tojásfehérjét, mintsem szója fehérjét, persze ezek már drágább termékek általában, de érdemes kutakodni azért :)

Izolátumot diétában szoktam javasolni, illetve profi sportolóknak, mert szinte nulla a szénhidrát és zsír tartalma, de tömegnöveléskor illetve egyéb időszakokban átlag sportolóknak a koncentrátum teljesen megfelel. De ha maximalista vagy és sok a pénzed, akkor ott a hidrolizátum :)

FONTOS! A linkelt ízesítetlen termékeket nem összekeverni a vaterán bezacskózott termékekkel! Mi csak minőségi, bevizsgált, ellenőrzött forrásból származó termékeket ajánlunk, amikkel már van tapasztalatunk! Soha ne vegyél kéz alól, átlátszó zacskós terméket. Legtöbb esetben tejport vagy sima tejsavót adnak el neked.
Myprotein egy megbízható márka és egész Európában véleményünk szerint a legjobb ár-érték arányú termékekkel. Ugyan úgy ajánljuk a Scitec, BioTech..stb. termékeit is, de mi próbáljuk a legjobb ár/érték arányt megtalálni, ami sajnos itthon táplálék-kiegészítők esetben nem sűrűn érhető el és nem a minőség, hanem inkább a magas ár miatt...=( Myprotein amúgy Európa legnagyobb táplálék-kiegészítő márkája, nem holmi sufni márka. EU összes országában ott vannak már, sőt már az USA-ban is. Oldaluk magyar nyelven elérhető, szállítás pedig nagyon olcsó és gyors.

Remélem amire ide jutottál, már megnyugodtál, hogy a fehérjétől nem leszel lufi, de remélem azt is megértetted, hogy ez nem csodaszer, nem ettől leszel HULK stb. és talán már egy rövid választ is tudsz mondani, ha hülyeségekkel bombáznak téged!

További tanácsok rovat cikkeket itt találsz!
GYIK
kuponkódok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]