Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Először is felejtsük el, hogy az RDA szerinti 60-80mg C-vitamin elég egy embernek. Azok az adatok kb. azt mutatják, hogy mennyi a minimum, hogy ne halj meg! De ha egészséges akarsz lenni, sportolsz, akkor ennek a többszörösét kell bevinned.

Ha meg azzal jössz, hogy te csak gyümölcsöt eszel és az elég, akkor csak nézd meg, hogy mennyi C-vitamin tartalma van. Pár példa:
1kg!!! Citromban van kb. 500-600mg
0,5kg csipkebogyóban van 1000mg
1kg almában kb. 50-60mg

Csipkebogyót kivéve ezekből még azt a 60mg-ot is nehéz bevinni, nemhogy 1000mg-ot, de megjegyzem, hogy azt se teában, mivel a hő kinyírja a C vitamin nagy részét!

Én napi szinten 1000mg-ot min. szoktam ajánlani sportolóknak. A C-vitamin (azaz aszkorbin sav) mivel vízben oldódó vitamin, ha túl sokat veszel be belőle egyszerűen kipisiled :)
És igen, úgy lehet baja a vesédnek, meg én nem tudom minek ha egyszerre veszel be huzamos ideig mondjuk 10g c-vitamint (bár ez se bizonyított, de csak a veseköves szószólók megnyugtatása miatt írom).
Ezért nagyon fontos megjegyezni, hogy ne egy időpontba akard bevinni mondjuk a 2-3 grammot (vagy még többet), de még az 1et is érdemes szétbontani. (gyengébbek kedvéért, 1000mg=1g).





Hogy ezt, hogyan tudod megtenni? Ha tablettát használsz akkor egyszerűen mondjuk 2*500mg -ot veszel be reggel meg délután, vagy 3x...stb. Ha por alapút? Akkor meg simán belekevered a vizedbe/gyümölcslevedbe, BCAA-s vizedbe, amitől finom citromos íze lesz, és azt egész nap alatt megiszogatod szépen, azaz mondjuk 1,5liter vízbe raksz igény szerint pár gramm aszkorbin savat és meg is van a "lassú felszívódás", mivel beosztod :)

Én az utóbbi verziót javaslom. Hogy miért? Egyszerűen azért mert a por alapú jóval olcsóbb, de ezt majd mindjárt meglátjátok, illetve jobban be tudod osztani és így nagyobb dózis is mehet :)

Scitec - Vitamin C-1100
Scitec - Vitamin C-1000
Scitec - Vitamin C-500
Biotech - C-1000 Bioflavonoidokkal
Myprotein - Vitamin C Bioflavonoidokkal
Body.Builder - Ascorbic acid
Myprotein - Vitamin C por

Katt a nagyobb képért!
Egy táblázatba vettem a kapszulás termékeket és a por alapút, így nagyon jó látszik, hogy mennyit is fizetünk azért, hogy ugyan az a hatóanyag be legyen kapszulázva, amint látjátok kb. majdnem 3x-osát.

Amit ezeknél is fontos összehasonítani, az az, hogy 1g C-vitamin mennyibe kerül, ezzel lehet reálisan összehasonlítani a termékeket.

Vélemény:
Ha kapszulás terméket szeretnél: Nem tulajdonítok sok értéket annak a minimális citrus és csipkebogyó kivonatnak amit hozzáadnak, de ártani nem árt, így mivel ugyan annyiba kerülnek, inkább a Biotech-től választanám vagy a Myproteintől (ami egy kuponnal ugye még olcsóbb).
Ha por alapú terméket szeretnél: Akkor a kettő közül valamelyiket, de itt is ugye a nagyobb Myprotein akciók miatt már olcsóbb árnál vagyunk. Így ha amúgy is rendelsz akkor megéri nagyon, bár ugye shop.builderen is van postaköltség és majdnem ugyan annyi.

Ha egyiket se akarod, akkor kérd a gyógyszertárban a por alapút, ott is lehet kapni de vigyázz mert sokkal drágább, de még mindig olcsóbb talán mint a tabletta.

Remélem segített az összehasonlítás a választásban és a tudatos vásárlásban!

Olvastad már a többi összehasonlítást? Fehérjékről? Tömegnövelőkről? Esetleg saját otthoni keverés?

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!

FeherjeBlog

9 megjegyzés:

  1. Itt 1 kg 1900 Ft: http://bbbbb.superwebaruhaz.hu/c-vitamin-aszkorbinsav-1-kg-t178063

    Másrészt a C-vitamin felszívódását elősegítik a bioflavonoidok: citrom, narancs, alma, paradicsom, paparika is, tehát a C-vitaminos vízbe lehet csepegtetni citromlevet, narancslevet, vagy egy cikk almát akár paradicsomot, paprikát megenni.

    A gyógyszertárakban törvény szerint tilos kiadni C-vitamint, néhol még kiadják. Jellemzően 10 g 195 Ft, 50 g 465 Ft.

    Kínia aszkorbinsav van mindenhol, a gyógyszergyártók is ezt használják. Nem kell megijedni tőle.

    Ja és érdekessé
    Egy kis érdekesség: tüdőrákosoknak 190 ! grammot is szoktak adni naponta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen elősegítik, de amikor 1000mg c vitaminhoz van 20mg csipkebogyó kivonat, vagy 20-50mg bioflav. szerintem nagyon minimális. Jobbnak tűnik a te módszered!

      Gyógyszertárba eddig 1x vettem 1,5éve...azóta nem tudom mi a helyzet.

      Törlés
    2. Akkor ez a kilós aszkorbinsav ugyanaz, mint például a Shop.Builder-es, vagy amint a gyógyszertárban adnak? Ott mostanában mellesleg 100g-ja 800 Ft :(

      Akkor ennek a minősége semmivel sem rosszabb, mint a fentieké?

      Törlés
  2. Szigorú szabályai vannak, hogy milyen aszkorbinsavat lehet árulni élelmiszeripari célra. FCC + Ph. Eur. minőség + Magyar Élelmiszerkönyv + Ph.Hg.VIII. (ami sokszor szigorúbb előírásokat tartalmaz mint az Európai Gyógyszerkönyv) előírásai alapján. Jellemzően USP / JP minőségi szintet is kielégítik, mert így éri meg gyártani ezeket.
    Az élelmiszeripari direkt felhasználású vegyszerek általában tisztábbak mint a normál Ph. Eur. stb. STANDARD gyógyszerkönyvi minőségű anyagok.
    STANDARD = ezeket főként nem belsőleges használatra, hanem krém stb. készítésére/előállítására használják.
    És akkor van a többi minőség pl. direkt tablettázáshoz, infúziókészítéshez, tápszer és belsőleges oldat készítéshez amik szigorúbbak a standard minőségnél.

    SUM = nem lehet rosszabb, mert ha rosszabb akkor nem lehet forgalomba hozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű!

      Jól értem, akkor ezt is ihatom mint eddig a többi C-t?
      Vízbe bele és legúrít?

      Törlés
  3. Igen.
    Borászok antioxidánsként használják. (Ők: borba bele és legurít XD).
    Ha nincs otthon friss citrom, akkor mondjuk "gyári" citromlé mehet hozzá, olyan amiben van valódi citrom (100 %-os 0,2 l-es citromlé adalékanyagok nélkül 180 Ft, ebből mondjuk 10 ml 1 liter vízbe), vagy narancslé is jó. A Cappysben pont nincs semmi adalékanyag, és abban van narancshéj is, ami külön jó. Abból is vagy 10 ml 1 liter vízbe és kész. Jah és 1 g C-vitamin. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell hozzá semmi, simán jó íze van magába is :)
      Köszönöm, akkor remek. Csak azt hittem, hogy mondjuk nem olyan tisztaságú, mint a gyógyszertári, de akkor de :)

      Törlés
  4. Nem is azért írtam, hanem mert a citromlében, és a Cappys narancslében ott vannak a bioflavonoidok, amik segítik a C-vitamin felszívódását/biohasznosulását. Az a 10 ml narancslé szerintem rosszabbá teszi az ízét, mintha csak sima víz lenne.

    VálaszTörlés
  5. Ja és igen, amit kihagytam, éljen az ACEROLA, 100 g-jában 1,7 g c-vitamin van. Ez a legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs/növény. A szárított acerola por 15 %-ban tartalmaz C-vitamint (100 g-ban 15 g), és rengeteg bioflavonoid van benne :P

    VálaszTörlés

Bottom Ad [Post Page]