Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Szénhidrátok, ugyan úgy mint a fehérje bevitel is, nagyon fontos edzés után. Persze, hogy mit és mennyit az nagyon függ az egyéntől (igen elhiheted, itt sincs tuti recept, mivel nincs 2 ugyanolyan ember). Valaki bírja a sok szőlőcukrot, és nem hízik tőle, valaki igen, valaki szereti az edzés utániba keverni a lassú és a gyors szénhidrátot, valaki nem...stb.

Amit én javaslok, hogy ha nem vagy diétában, egy 10g szőlőcukor nem fog megártani, és nyugodtan keverj lassú szénhidrátot is az edzés utániba, főleg, ha nem tudsz edzés után a közeljövőben szilárd kaját bevinni. De ekkor is még az az elv, hogy nagy többségben legyen a gyors szénhidrát.

Mik tartoznak gyors és lassú szénhidrátok közé? Némelyiknél megoszlik a vélemény, de a jelenleg elfogadottat írom le, a teljesség igénye nélkül:

Gyors: Szőlőcukor (Dextrose), Maltodextrin, Waxy Maize Starch, Vitargo, ...
Lassú: Zabpehely (zabliszt), Palatinose, Aktivated Barley (Speckó Árpa)...
Hirtelen ennyi jut eszembe. :)

Először nézzük a gyors szénhidrátokat:
Túl sok versenyző nincs :)
Scitec - VitarGO!
Myprotein - Vitargo Pure (már nincs forgalomban)
BioTech -  CarboX
Full Force - Carb-F
Myprotein - Waxy Maize Starch
Myprotein - Dextrose
Myprotein - Maltodextrin
Body.Builder - Szőlőcukor (dextóz)
Body.Builder - Maltodextrin


Táblázat előtt azért azt megjegyezném, hogy a Scitec, Biotech, FullForce termékeinél tápanyag tartalomnál vannak ilyenek, hogy 100g termékben 100g szénhidrát. Na ez az ami nem létezik, úgyhogy elég hanyagul írták azokat az adatokat, ilyenkor nem büszkélkedik senki a na mi bemérjük dumával :D De hagyjuk...

Katt a nagyobb képért
Jellemzés:
Vitargo-k: Kiváló termék, de árban egyértelműen a Myprotein nyer. Persze a Scitec-esben nincs több szénhidrát, mint a Mypro-sban, mivel a Vitargo egy bejegyzett formula, az minden gyártónál ugyan az.
Biotech CarboX: Ára alacsony, de mivel az összetétel úgy kezdődik, hogy Dextróz, illetve nincs megadva cukor tartalom, elég ??? ez a termék. Ha úgy nézzük h főleg dextróz van benne, akkor meg magas ez az ár. Ha valaki nagyon keverni akar szénhidrátot, akkor itt is azt javaslom, hogy maga keverje, és akkor tudja is h miből mennyit eszik, illetve olcsóbb is.
Full Force Carb-F: Ennek nagyon nagy százaléka Waxy Maize, a többi összetevő grammos mennyiség egy 100g termékre vetítve. De ettől függetlenül itthon, ár/érték arányban talán az egyik legjobb gyors szénhidrát.
Myprotein - Waxy Maize: Jó áron van, főleg most (1100ft/kg). Edzés utánra kiváló, Ár/érték arányban jó nagyon.
Myprotein - Dextrose: Ez ugye sima szőlőcukor. Ára magasabb mint itthon ami elérhető, így főleg akkor éri meg ha amúgy is rendelsz angliából. De leglább erről vannak tápanyag adatok :P
Myprotein - Maltodextrin: Ugyan olyan áron van mint a dextróz, így ezt kint olcsóbb. Érdekes dolog ez a malto, mivel cukor tartalmáról nagyon nincsenek infók. Valahol 20% körül írnak, valahol meg 100%-ot...stb. és hogy lényegében ez is cukor mivel úgy is viselkedik. van gyártó aki cukorként tünteti fel, valaki nem.
Body.Builder - Szőlőcukor: Legolcsóbb, ár/érték arányban kiváló, viszont eszt is csak mással együtt érdemes venni.
Body.Builder - Maltodexrin: Ez már drágább itthon. Összetételre ugyan az mint a Myprotein.

Ezek közül ha nagyobb mennyiséget kell bevinni, én mindenképpen a waxy maize-t ajánlom ha engedi a tárca. Kis mennyiségben szőlőcukor/maltodextrin is okés, de ne együnk már 40-50g-okat belőle! Maltodextrinről meg valahogy nem vagyok meggyőzve. Elégé megoszlanak róla a vélemények, valahol azt írják, hogy szinte semmi különbség egy szőlőcukorhoz képest, valahol, hogy jobb...nagyon változatos.

Ha Myprotein-ről akarsz vásárolni, érdemes megnézned a kuponkódokat mert szinte mindig 15-25% kedvezménnyel vásárolhatsz de nem ritka az akár 30-40%-os kuponok sem! Itt találod mindig a legfrissebbeket: LINK

Következő cikkünk a lassú szénhidrátok lesznek.

Olvastad már a többi összehasonlítást? Fehérjékről? Tömegnövelőkről? Esetleg saját otthoni keverés?




Remélem segített az összehasonlítás a választásban és a tudatos vásárlásban!

Lájkolj minket Facebook-on!

FeherjeBlog


12 megjegyzés:

  1. :)
    Még valami: Waxy Maize Starch = viaszoskukorica keményítője.
    A waxy kukorica vagy viaszoskukorica szénhidrát szemcséi szinte 100 %-ban amilopektint tartalmaznak. (Más kukoricák szénhidrátszemcséi 3/4 részben amilopektint és 1/4 részben amilóz tartalmaznak).
    Az amilopektin gyorsabban emésztődik mint az amilóz. A többi kukorica keményítőjéhez képest, mivel csak amilopektint tartalmaz, amilózt pedig nem, SOKKAL GYORSABBAN EMÉSZTŐDIK.
    Maltrodextrinnél kissé lassabban szívódik fel.
    A maltodextringyártás kiindulási anyaga.

    VálaszTörlés
  2. Hali! Én nem találok VitarGO! terméket a my protein oldalán. Már nem forgalmazzák? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, ezt én is most látom csak, valószínű, hogy nem. Amúgy pont olvastam egy cikket, hogy mennyire felesleges a Vitargo :) Ha érdekel dobj egy mailt és elküldöm!

      Törlés
  3. Szia! A Waxy Maize-ről egy érdekes összefoglalás, ami szerint nem ajánlott fogyasztani: http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=284 Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közben meg pl. a Gym-jükben azt árulják a shakebe :)

      Törlés
  4. Heló!
    Elég nagy dilemmában vagyok... a super carb fast nevű terméket fogyasztom pár hónapja, edzés után, fehérjével. Szeretnék váltani Vitargo-ra. (főleg miután itt láttam h. a carb f. nagy része Waxy Maize, arról pedig eddig nem sok jót olvastam) A gond csak annyi h. elég drága, a myprotein félét leszámítva, azt meg ugye már nem gyártják elvileg. Bár még mai napig látni egy-két hazai webshopban, de onnan nem merek rendelni. Lehet hülyeség és le kellene csapni rá amíg van :D Kérdés h. tényleg ennyivel jobb a Vitargo, h. kb 6x-os áron van? Szerinted megérné váltani? vagy edzés utáni szénhidrátnak megteszi az olcsóbb is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello
      Szerintem teljesen felesleges Vitargora váltani. Kicsit olyan mintha fehérjénél izolátum helyett is hidrolizátumra váltanál, mert hogy az fél perccel hamarabb felszívódik... felesleges.

      Waxy Maize-ről megoszlanak a vélemények, szerintem nem rossz termék. Ha nem akarod használni, illetve gondolom dextrózt sem, akkor próbálkozz a maltodextrinnel. Pl. Myomax Hardcore-ban csak ezt használják gyors szénhidrátnak, ami meg ugye a Scitec top terméke. Csak nem csinálnak hülyeséget :)

      Törlés
  5. Üdv az lenne a kérdésem, hogy ch-nak jó a super c fast is, vagy az ugyan ugyan (csak drágább)mint a dextroze és a maltodextrin?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello
      Nem ugyan az. És jó a Super C fast is. Az lényegében Waxy Maize. De ki kell próbálni. dextrose maltodextrin páros se rossz egyeseknek.

      Törlés
  6. Szia!
    Én több helyen olvastam, hogy edzés után 40-50 g gyors ch kell. Ennek akkor nem kell feltétlenül cukornak lennie? Vagy ez a mennyiség is hülyeség?
    Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello
      Ahogy írtam is nincs fix recept. Ki kell próbálni, hogy mi válik be. DE ha pl. edzés utáni 1-2órán belül van szilárd kaja akkor gyors ch-ra van szükség. Ha nincs szilárd kaja akkor mehet egy gyors lassú mix is, vagy akár csak lassú is, mivel a fehérje is tud glikogént visszatölteni. Mennyiségben azt mondom, hogy 0,5-1g/tskg ch jó.

      Törlés
  7. Szia!
    Én több helyen olvastam, hogy edzés után 40-50 g gyors ch kell. Ennek akkor nem kell feltétlenül cukornak lennie? Vagy ez a mennyiség is hülyeség?
    Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés

Bottom Ad [Post Page]