Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Most, hogy már túl vagyunk a gyors szénhidrátokon nézzük a lassú szénhidrátokat is. Ezeket edzés után turmixba akkor érdemes rakni, ha nem tudsz szilárd kaját bevinni az edzést követő mondjuk 2órában (vagy gyors szénhidráttal kiegészítve egy 60-40arányban a gyors javára). De ezt leszámítva főleg tömegnövelőkben találjuk meg ezeket, illetve napközbeni kiegészítésnek, étkezés helyettesítésnek kiválóak (vagy akár reggelinek).

Sajnos itthon alapanyagként nem sok variáció érhető el, de azért nézzük mi is tartozik kiegészítők terén a lassú szénhidrátokhoz: Zabpehely (zabliszt), Palatinose, Aktivated Barley (Speckó Árpa)...esetleg a fruktózt is ide vehetjük, bár azt inkább közepesnek mondanám, de kevés a termék így belefér az összehasonlításba, bár zsákszámnyi magunkba tömését nem javaslom, de ezt majd kiderül, hogy miért...

Ebből ami talán a legolcsóbb és legismertebb az a Zabpehely, zabliszt variáció. Véleményem szerint egyik legjobb forrás, jó a rosttartalma, lassan szívódik fel, így sokáig ad energiát, és sütésre is használható. Legtöbb tömegnövelőben Zabliszt formájában előfordul.

Nah de nézzük a termékeket:

FullForce - Carb-S
Body.Builder - Zabpehely
Body.Builder - Fruktóz
Myprotein - Fructose
Myprotein - Palatinose
Myprotein - Activated Barley
Myprotein - Instant Zab
Lild/Aldi/Spar - zabpehely

Katt a nagyobb képért!


Vélemények:
FullForce - Carb-S: Itthon talán az egyetlen elérhető lassú szénhidrát komplex termék. Habár fő összetevője a maltodextrin, amit mint egy magas glikémiás indexű termékként ismerjük, ezért gyorsabb felszívódású, de itt meg azt írják, hogy alacsony GI Maltodextrin. Ezzel kapcsolatban nincs ismeretem, hogy létezik e két változata, majd jönnek itt az okosok és megmondják. Mindenesetre ezt írták rá, én nem veszem tutira, de fogadjuk el. Megjelenik már benne a Palatinose is ami szintén közkedvelt tömegnövelőkben, bár ugye ebből lényegesen kevesebb van benne (olyan 15%-ra saccolnám)
Body.Builder - Zabpehely: hát ennek sok értelmét nem látom, mivel ugyan ezt megkapod a nagyáruházakban olcsóbban, ráadásként semmi infó nincs a valós tápanyag tartalmáról, a miértjét viszont nem értem. Elvileg nem is lehet itthon forgalmazni élelmiszert úgy, hogy ne lenne ráírva az összetevő és a tápanyag tartalom, de biztos rosszul tudom :) A táblázatban írt ár 5db vásárlása esetén érhető el. Sima zabpehely. Se több, se kevesebb.
Body.Builder - Fruktóz: Ugye ismertebb nevén gyümölcscukor. Erről azt írják hogy 30-40% édesebb a kristály cukornál, így ezt használva kevesebb cukorral elérhetjük ugyan azt az édes ízt. Hát őszintén én hanyagolnám (hozzáteszem ők sem promótálják nagyon ezt a terméküket). Nem éppen a legjobb szénhidrátforrás sportolóknak edzés utánra.
Myprotein - Fructose: Ez ugyan a mint a body.builderes, úgyhogy ezt a terméket még akciókban se nagyon éri meg kintről beszerezni, max ha sok más mindent rendelsz egyszerre. De ahogy az előzőt is, én ezt is kihagynám. Ha fruktózt akartok, egyetek gyümölcsöt inkább :)
Myprotein - Palatinose: Ez egy bejegyzett márka, így ez mindenhol ugyan az. Itthon scitec használja némelyik tömegnövelőjében kevéske mennyiségben (jumbo...stb). Relatív drága, de nem kell megijedni a magas cukortartalomtól, mert ez az egyik olyan cukor alapú szénhidrát ami alacsony GI és nem bántja a vércukor szintet, illetve a fogakra se káros és bírja a hőt is, így sütni is lehet vele, nem terheli meg a gyomrot sem. Tehát ha szereted az édes ízt, de könnyen hízol így a szőlőcukor felejtős, akkor ez egy jó alternatíva!
Myprotein - Activated Barley: Ez is egy védjegyes termék, ha hasonlítanom kéne talán a lassú szénhidrátok vitargo-ja lehetne. Extrém magas az ára, és ez is ugyan úgy árpa alapanyagból készül. Nagyon jókat írnak róla, de személyes tapasztalatom még nincs vele. Aki megteheti az majd írjon, hogy milyen volt :) Állítólag kitűnő energia forrás napközbeni használatra. A Total MRP egyik alapanyaga a zabpehely mellett.
Myprotein - Instant Oats: Itt kétféle is van a táblázatban, egyik az ízes másik a natúr. Erről írtatok már pár véleményt is ITT. A natúr verzió lényegében egy ledarált zabpehely. Az ízes meg értelem szerűen ez ízesítve. Nagyon jól oldódik, ezt összekeverve fehérjével meg is van egy kaja helyettesítő, vagy egy időhiányos reggeli is akár. Mondjuk az ízesítésért súlyos árat kérnek, ha olcsóbban meg akarod úszni, akkor javaslom vegyél natúrt és hozzá valamilyen ízesítő port, ugyan az lesz az eredmény, és még tudod váltogatni is az ízeket.
Áruházi Zabpehely: Ár/érték arányban legjobb. A fent említett 3 áruházban tuti megtalálod, olcsó, reggelihez, sütéshez kiváló. Shakerbe ugye már ezt annyira nem raknám, inkább az instant oats-ot de aki szereti közben rágni annak még ez is elmegy =)

Ezzel most a szénhidrátok végére értünk.
Remélem segített az összehasonlítás a választásban és a tudatos vásárlásban!

Olvastad már a többi összehasonlítást? Fehérjékről? Tömegnövelőkről? Esetleg saját otthoni keverés?

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!

FeherjeBlog

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    És szerinted melyik zabpehely a legjobb. Én eddig csak Sparosat és Buildereset vettem. A Sparos pillanatok alatt megpuhul hideg vízben/hideg tejben is, ezen kívül az aprószemű (ami ugyanúgy 199 Ft/0,5 kg mint a nagyobb szemű) még gyorsabban. Teljesen meg van tisztítva. A Builderes még akkor sem lesz teljesen puha ha 1 éjszakán át ázik, ezen kívül nincs eléggé megtisztítva.
    A Spar zp. árban és minőségben is sokkal jobban megéri.

    Az Aldis és Lidl-ös milyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Spar, Aldi, Lidl szerintem egy minőség. Én a Sparosat és a Aldisat szoktam használni. Nem látok különbséget nagyon. Én mindig aprószeműt használok.
      Nah és még 1 ok amiért nem éri megvenni a Buildereset :)

      Törlés

Bottom Ad [Post Page]