Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Már régóta tervezzük ezt a cikket, mivel sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy mire is adják ki drága pénzüket és a kedves cégek hogyan verik át a kedves vásárlót. Sokaknak nem fog tetszeni, mert le lesz írva az igazság, de ez van. Persze ez a szerintünk igazság, mert nem egyetérteni természetesen mindig szabad. :) / ha bárkinek van tudományos ellenérve, azt szívesen várjuk majd kommentben, hogy tanuljunk belőle/

Mit csinálnak a noname/vaterás eladók? Használnak egy sima tejport vagy tejsavó port és azt eladják neked tejsavófehérjeként egy vélhetően olcsó áron (ez a jobbik eset, rosszabbik ha drágán). Reméljük ez nem volt újdonság. Ezzel a módszerrel nem nagyon foglalkoznak a nagy cégek. Hogy miért? Mert ezzel nagyon könnyű lebukni és hamar kiderül, hogy nem az van a termékben ami rá van írva.
Persze Magyarországon is napvilágra került mostanában 1-2 márka, akik még becsületesen rá is írják a címkére, hogy tejsavó por, meg dextróz a fehérjében és a drága vevőnek az sem tűnik fel, hogy miért van egy tejsavófehérjének 15-20g cukortartalma 100g-ban és 60g körüli fehérjetartalma!? De megveszik. Ez kell a népnek.

Mit csinál sok nagyobb cég? Csalnak, csak okosabban.

Amino spiking - /szabad fordításban amino turbózás/

Képen egy taurin és egy glicin molekula
pirossal a nitrogén
Ennek lényege röviden az, hogy egy fehérje terméket olyan aminosavakkal spékelnek meg melyekkel olcsóbbá teszik a termék bekerülési költségét, de nem tűnik fel egy fehérjetartalom mérésen, mivel átverik az egyszerű nitrogén alapú méréseket. Melyek ezek a töltőanyagok?
Pl. taurin, glycine (glicin), glutamin, kreatin. leucine stb.

Ha jobban érdekel a téma akkor olvass utána a Nitrogénes méréseknek!

De hogy jobban megértsétek, hozok két példát, itthon is népszerű, sőt a legnépszerűbb magyar fehérje termékről is, ami mindkettő egy fehérjetartalom átverés. Igen, kitaláltad, az egyik termék a Scitec 100% Whey Protein Professional másik meg a Musclemeds Carnivor.

De persze USA márkáknál is volt már pár ilyen eset. Pl. a Muscle Pharm Arnold Schwarzenegger Series Iron Mass terméknél FELE annyi fehérjetartalmat mértek és bírósági ügy volt/van belőle. Más kérdés, hogy ez egy tömegnövelő, ott szememben más a helyzet, de erre még visszatérünk.

Kezdjük a Carnivorral:

Carnivornál már ott a hiba, hogy marha fehérje, amit még mindig nem hisznek el sokan, hogy egy hulladék alapanyag. Illetve nem, de lényegében kollagén az egész, így nem éppen izomépítésre való ez a fehérje. Mikor használjuk a kollagént? Pl. ha ízületeiden, hajadon, körmödön szeretnél javítani. (Kollagénnek is több típusa van) DE NEM IZOMÉPÍTÉSRE.

Ha nem hiszed el hasonlítsd össze egy marhafehérje termék aminosav profilját egy kollagénével. Meglepően hasonlítani fog, pont ezért a legtöbb gyártó meg sem adja az aminosav profilt.

De nézzük mi van a Carnivorban:


A termék alap állított fehérjetartalma 62,16g (csoki mint) -73g (eper) között változik íz függvényében! Ennek amúgy jó ha tudatában vagytok, ha csokis ízeket választotok, akkor az extra kakaópor miatt csökken a fehérjetartalom. Ez a 62g szememben már rég kritikus kategória. /Ezért érdemes olyan márkát választani ahol alapból 80% körüli a fehérjetartalom és akkor csokis ízeknél is 70-72g körüli érték van./


Így vegyünk egy alap csokis ízt ami a képen is látszik, nem a legrosszabb eset.
Itt 69,7g fehérjetartalomról beszélünk.

És akkor jönnek a trükkök. Sajnos arról nem találtam infót, hogy az egyéb aminosavakból mennyi van hozzáadva, de kreatin az 33g-ban 2,5g van, azaz 100g termékben 7,5g kreatin!
Ez miért baj? Mert a kreatin is egy aminosav és ezt is beleszámolják a fehérjetartalomba. Azaz 69,7-7,5g  = 62,2g rossz minőségű fehérjetartalomnál vagyunk. (csoki mint íznél ez 54,66g!!!)
És akkor még erre jön rá a hozzáadott BCAA, mivel alapból a kollagénnek nem jó az aminosav profilja és valamivel javítani kell, de ez még a jobbik eset.
Kreatinnal való csalás a legrosszabb és a legalja. Hogy miért? Mert meghamisítja a nitrogénes fehérjemérést, mivel több nitrogénkötés található benne, így volt olyan példa, hogy kreatin mérésekor 143% fehérjetartalmat mértek, de méréstől függően ez 180% is lehet - azaz 10g kreatin 18g fehérjét is mutathat.

A kreatin jó, nincs vele probléma. De nem fehérjében!
SOSE vegyél fehérjét amiben van kreatin ezt jegyezd meg! Illetve sose vegyél marhafehérjét ha nem muszáj. Semmilyen márkától se! Vagy ha veszel tudatosan vedd meg, mondjuk sütéshez.


És jöjjön a másik kedvenc:

Scitec Nutrition - 100% Whey Protein

A sztori ott kezdődik, hogy 100% Whey Protein. Ezen mondjuk már javítottak és megcsillagozták és alul már ráírják angolul, hogy a 100% szó itt a fehérjeforrásra utal, nem pedig a fehérje tartalomra.
Ezzel csak két gond van:
1) Magyarok 75%-a nem beszél angolul és csak a 100% szót érti meg
2) Ez nem igaz, hogy 100% whey protein a forrás!

Hóóó, sokan már most felugrottak a székből, micsoda rágalom.
Tessék tovább olvasni...

Nézzünk egy átlagos banános ízesítésű fehérje összetételét (forrás scitec.hu):
Banán: Tejsavófehérje-koncentrátum (emulgeálószer: szójalecitin), Taurin, banán aroma, tejszín aroma, Dextróz, nátrium-klorid, L-glutamin, sűrítőanyag: xantán gumi; édesítőszerek: aceszulfám-K, szukralóz; L-leucin, tejsavófehérje-izolátum (emulgeálószer: szójalecitin), bromelain Ananas comosusból kivonva (1200 GDU/g), Papain Carica papaya-ból kivonva (1.5 FIP U/mg).

Kiemelve látjátok a lényeget.

Kezdjük az egyik kedvencemmel: "ez a fehérje nagyon jó mivel tejsavófehérje koncentrátumot és izolátumot is tartalmaz"

Mennyi izolátum van 100g termékben? 333mg és 40mg közötti mennyiség! 333 és 40mg! Egy késhegyni SE! Hogy honnan lehet tudni? Az összetevő listából, mivel ezt korrektül leírja a cég. Persze így lehet mondani, hogy nem vernek át senkit, csak aki nem olvas és gondolkodik. Úgyhogy olvass és számolj!
Ahogy már ezt sokszor leírtuk a blogon ezért utáljuk a mátrixokat, meg a dísznek belerakott, idiótákat átverni szándékozó összetevőket. Összetevők között még ott a dextróz is, de most ez nem lényeg szempontunkból, más kérdés, hogy semmi keresnivalója nincs egy fehérjében (kb. 0,7-1g), ezzel is csak olcsósítani lehet egy terméket.

De térjünk a fehérje tartalomra.
Alapjáraton 73g fehérjét tartalmaz a termék ami jó, DE abból a 73g fehérjéből 4,33g az 3 aminosav, de főként egy: a taurin! 100g termékben 3,3g olcsó taurint tartalmaz a termék!
Külföldi források is a legrosszabb turbózók közé sorolja (kreatin, glicin és taurin).

Azaz összegezve 73-4,33=68,67g tiszta tejsavófehérjét kapsz a pénzedért. Ez azt jelenti, hogy a cég 6%-al kevesebb fehérjét használ a termékben. Ez lehet nem tűnik neked soknak, de nagy méretekben ezek már komoly számok és összegek főleg, hogy ezek az aminosavak a hagyományos nitrogénes fehérjemérést befolyásolják és akár kb. 10-12% is nagyobb értéket mutathatnak (kreatin még több, ahogy már fentebb írtuk). Gyengébbek kedvéért: 5g aminosav 5,5-6g fehérjetartalmat is jelenthet ha egy pl. tejsavófehérjével együtt mérik.

Akkor hogy is van ez a 100% whey protein név, ugye? :)

Update:Egy kedves olvasó felhívta a figyelmünket, hogy egy régi cikkben ugye már írtunk erről a fehérjéről és akkor még más volt a taurin tartalma. És tényleg. 2013 augusztusában 0,85g taurin volt egy 100% wpp-ben ma már (2016.02) 3,33g.

Miért jó ez egy cégnek? Azért mert a taurin az egy nagyon olcsó aminosav, töredéke a beszerzési ára, mint a tejsavófehérjének, (Pontosan nem tudom, de gugli alapján negyede, ötöde) és ezt az összetevőt adja el neked fehérjeként sokszoros áron.
Legjobb, hogy sok gyártó ugye úgy reklámozza az ilyen termékeket, hogy ez egy frankó fehérje, mert hozzáadott aminosavakat is tartalmaz.

Felmerül a kérdés, hogy a sima aminosav termékekkel mi van? Arra jogszabályilag nem írhatják rá, hogy fehérjét tartalmaz. Pl. egy EAA termék hiába van tele aminosavakkal 0 fehérjetartalmat kell ráírni, mivel tilos aminosav termékekre fehérjetartalmat állítani. Kiskapu ott van, hogy a fehérjéknél olyan nincs megszabva, hogy a hozzáadott aminosavakat írhatják e fehérjének vagy sem.

Ez a két termék két népszerű magyar példa volt, de vagy még 100 terméket fel lehetne sorolni. Talán majd egyszer csinálunk egy listát ezekről. :)

Mi a helyzet az edzés utáni tömegnövelőkkel és minden az egyben termékekkel?

Az, hogy az ÖSSZES gyártó csal ezzel, mivel legtöbb termékben vannak hozzáadott kreatinok, aminosavak, így a tejsavóból származó fehérjetartalom sokkal kevesebb, mint amit a dobozon írnak. Ugye ezért is lehetett gondban a cikk elején említett Muscle Pharm az említett tömegnövelővel.

Ez véleményem szerint nem probléma, mivel tudod, hogy egy edzés utáni komplex terméket veszel és azért veszed meg. Persze akkor lenne korrekt ha gyártók kiírnák, hogy hány % pl. tejsavófehérje a termékben.

De ezért a legjobb megoldás ha te magadnak veszed meg az alapanyagokat és összerakod az edzés utáni komplexedet és akkor nem vagy átverve.

Végszó

Bár mondhatod, hogy de ha a Carnivorban is van kreatin akkor azt használod kreatinként és akkor nem kell külön venni, milyen király. Igen, csak az a különbség, hogy a Carnivort, így a benne lévő kreatint is megveszed 7-8ezer Ft/kg áron, miközben a kreatin külön meg kerül 3-4ezer Ft/kg-ba.
De ugyan ez vonatkozik a dextrózra, taurinra és egyéb töltőanyagokra, illetve ezeket az anyagokat is fehérjetartalomként veszed meg.

OLVASS CÍMKÉT
És olvasd el a termék összetevőit és tápanyagértékeit. Persze ez sem garancia mindenre, főleg ha noname terméket vásárolsz, de nagy márkák azért legalább ráírják, hogy hol néznek hülyének :)
Ezért jók a natúr termékek. Egy fehérjénél minél kevesebb az összetevő, annál jobb és kisebb az esélye, hogy átvernek!


FeherjeBlog

További cikkek a fejlécben, vagy itt:
Termék összehasonlításos cikkek
Tanácsok/Tippek rovat
Otthoni termékkészítések

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!
Ha kérdéseidet megbeszélnéd másokkal ajánlom zárt Facebook csoportunkat.

10 megjegyzés:

  1. Néhány adalék a cikkhez:
    2015 nyarán nyári gyakorlaton megmérték a leendő élelmiszermérnökök többek között a Myprotein Impact Whey ízesítetlen fehérjetartalmát. Akkor ott (többféle módszert is használva) 74-76%-os eredményeket kaptak. Mondjuk a cég 80%-osnak hirdeti, de azért ez nem rossz arány, tekintve, hogy kg-ja 3500 Ft körül van, ha kifogunk egy-egy akciót.
    Ugyanakkor a Scitec 100% Whey Protein Professional-t 76 %-osnak mérték.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy írtuk a cikkben is sajnos ma már a fehérjetartalom mérés nem mutat mindent, de persze egy alap értéknek jók lehetnek. Köszönjük az infókat! Más termékeket nem mértetek?

      Törlés
    2. Az iskolarendszer anyagi lehetőségei ennyit tettek lehetővé :-)

      Törlés
    3. a 100% nem azt jelenti h 100% a fehérje tartalma, hiszen az lehetetlen, hanem hogy a fehérje tartalmának a 100%-a tejsavó ;-) mivel a címke szerint 30g-os adagban 22g fehérje van, így ez egy 73%-os fehérje :)

      Törlés
    4. bimbam és ki mondta az ellentettjét? Mi azt írtuk le, hogy sokan mégis azt gondolják, hogy 100% fehérjetartalom. Illetve második pontunk ugyan úgy helytálló, hogy nem igaz ami rá van írva, hogy 100% whey protein forrásból, mivel hozzáadott olcsó aminokkal turbózzák a fehérjetartalmat.

      Törlés
  2. Egy régebbi cikketeket olvastam a marhafehérjéről, ott láttam, hogy nálunk a legjobb a myprotein. De ezek szerint myproteinest se éri meg venni? A növényinél csak jobb? Tej-, tojásfehérje allergiám van, ezért csak ezek maradtak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapvetően jól írod, azt se ajánljuk, de ha azokból kell választani akkor jó lehet igen.
      Érdekes ez a növényis dolog is. Érdemes egyszer kipróbálnod, hátha arra jobban reagálsz. Sokat nem veszíthetsz mert tej allergiakor ez marad, marha vagy növényi.

      Törlés
    2. Illetve helyezhetsz még nagyobb hangsúly amino termékekre (glutamin, bcaa, eaa...amino complex...stb.)

      Törlés
  3. Elolvasva a cikket, lenne egy kérdésem. Ki van emelve a leucin, mint kvázi negatív "töltőanyag". Ez egy kis zavart okozott nálam. Az nem az egyik legfontosabb esszenciális aminosav, ami nagy jelentőséggel bír az izomépítésben és kifejezetten jó, hogy ha egy egy fehérje aminosav profiljában magasabb értékben van jelen? (MyProtein meg Gymbeam oldalakon is ezt olvastam, de lehet hogy én értettem félre valamit.) Előre is köszi a válasz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos az a probléma, hogy a cikk írása óta nem leucinnal spikingolnak jellemzően. Hanem Taurinnal és Glicinnel.
      Leucin alapvetően lehet jó, de abből sem jó a túl sok. Pl. kutatások már kimutatták, hogy miért nem jó a BCAA fogyasztás, és miért jobb az EAA egyben (az összes esszenciális aminosav). Ergo nem feltétlenül lesz extra hatásos az extra leucin ha a többi aminosav közül nagyon ki van emelve a mennyisége - de ahogy írtuk, jellemzően nem leucint használnak "sajnos".

      Törlés

Bottom Ad [Post Page]