Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Talán furcsának tűnik, hogy miért is írunk egy TV-s műsorról a blogon, de aktualitást ott szerzett a dolog, hogy a fitnesz társadalom képviseletében, egy testépítő, Bereczki Krisztián is erősítette az Exatlon Bajnok csapatát, ami elsőre érdekesnek hangzik egy akadálypályára, de itt pozitívat kellett csalódnia mindenkinek, annak ellenére, hogy már kiesett a műsorból (másodikként).

Exatlon Hungary
Azt mindenképpen jó látni, hogy az utóbbi időben megjelent két műsor is a képernyőkön, aminek elsődleges témája a sport, mozgás volt és nem egy századik kvízműsort indítottak el. Az első ilyen próbálkozásnak talán a Ninja Warrior tekinthető, ami már két évadot megélt Magyarországon, illetve 2019 január elején indította el szintén a Tv2 az Exatlont, ami Brazíliában indult útjára 2017-ben és sikerült már pár országba eladni a licenc jogokat. Érdekes az országok listája: Brazília, Mexikó, Románia, Kolumbia és Magyarország most. (ki találja meg a kapcsolatot?)

Persze RTL Klub-on évadok óta fut a Survivor, de azt inkább a reality jellege miatt nézik az emberek, mintsem a sportértéke miatt. És itt kezdődnek a bajok az Exatlonnal is.

Reality jelleget akarják vegyíteni a akadálypályákkal. Maga a versenyzők is elmondják, hogy amikor éppen nem versenyeznek akkor veszik fel a betét szövegeket és a realitis részeket, ami kell a műsorba, hogy kitöltsenek egy 1,5-2 órás programot. De lássuk be őszintén, azért sok sebből vérzik a műsor.

Mi a baj az Exatlon Hungary műsorral?



Olimpiai és/vagy bajnok sportolók elküldése egy ilyen pályára


Nem is értjük, hogy hogyan gondolták, hogy pl. a kétszeres Olimpiai bajnok, 42 éves Fodor Rajmund majd jó lesz egy akadálypályán, aki kb. 10 éve nem aktív sportoló és edzősködik. Vagy egy birkózó, snowboardos, vagy egy kajakos - és ugye egy testépítő?
A fénypont Miló Viktória kiválasztása volt, akinek a műsorban látható teljesítménye azt mutatja, hogy még a futás és ugrás is nehezére esik, nem ám egy ilyen pálya teljesítése. Ezt egy 400m-es futópályán ki lehetett volna szűrni...
És ezzel nem is lenne baj, ő is 40 éves elmúlt, ~10 éve visszavonult sportoló - de akkor miért kell elvállalni egy ilyen műsort és lejáratni a bajnokokat és saját magát? Azért valószínű tisztában volt, mi is a feladat, főleg ha megnézte más országok adásait előre. Vagy van az a pénz?

Tehát összeraknak egy "butított" bajnok csapatot, akik vagy sok sok éve nem aktív sportolók és/vagy totál irreleváns sportban bajnokok egy olyan kihívó csapattal, ahol egy főt leszámítva mindenki huszon-harminc éves, aktív amatőr sportoló vagy edző, és a legjobb:


A kihívók kék csapata összes férfi tagja a Ninja Warriorban is szerepelt már.


Rozs Gergely, Kása András, Bán Norbert, Mischinger Péter is mind szerepelt a műsorban. Hölgyek közül pedig Szabó-Thomka Hanna, Görgey Petra - azaz a 8 főből 6.
Tehát összeraktak egy csapatot, akik alapból nagyon szeretik az akadálypályákat, egy másik műsorra már készültek és valószínű szeretik is ezt a műfajt. Mégis mit vártunk?

Exathlon Hungary csapatok a 10. adásban - Forrás www.tv2.hu
Bajnok csapat vs a Kihívók - forrás: tv2.hu


Ez kell a népnek


És sajnos itt jön be az aspektus, hogy ez kell a népnek. A "kis királyfi" (kihívók) legyőzik a csúnya gonosz sárkányt (bajnokok) és megmutatva, hogy bezzeg a nép, az átlagember milyen király és ezek a nagy sportolók semmit sem tudnak. /bezzeg Olimpiákon mindenki magyar?/
Persze tudatosan van ez így kitalálva, mert ezért nézik az emberek a műsort, de ettől ez még szomorú. Ha a cél az lett volna, hogy egy valós bajnok csapatot összerakjanak, akkor teljesen más embereket és sport képviselőit rakták volna be. Még az is jobb lépés lett volna, ha a bajnok csapatba berakják a Ninja Warrior győzteseit - hogy legyen olyan is köztük akiknek van köze az akadálypályákhoz. Vagy esetleg profi Spartan Race bajnokokak stb.

Kicsit olyan, mintha csinálnának mondjuk egy tájfutó versenyt, ahol "amatőr" futók versenyeznének pl. profi erőemelőkkel. Elég valószínű a verseny csapat szintű kimenetele.

Szerencsére azért sokak értik ezt az egészet - főleg a Facebook-os komment szekcióban figyelhető ez meg. A kommentre válaszoló jól látja a lényeget.

Kommentek fele is érzi, hogy nincs valami rendben - de a nézők fele sajnos nem érti.

Óriási a szerencse faktor


A műsorban észrevehető és a bajnokok is tisztában vannak vele, hogy mindig a végét rontják el a versenynek. A játék eleje, ami a tényleges pálya teljesítése, nem megy rosszul nekik sem - sőt sokszor többször érnek ők oda a végéhez, tehát ha itt lenne vége akkor nagyon kiegyenlített lenne a verseny - mégis a végén amikor az ügyességi feladat van rendre kikapnak, ami jellemzően a szerencsén múlik, mivel vagy egy ponttal vagy pár másodperccel teszik ezt az esetek kb. 80%-ban.
Miből látszik, hogy szerencse?
Kihívóktól is volt olyan játékos aki elsőre célba talált nagyon gyorsan, második körben pedig el sem találta a célt és közel sem volt a nyeréshez - nem megismételhetőek a teljesítmények, azaz szerencse faktor óriási. Ha megkérsz egy profi kosarast, hogy dobjon büntetőt a jobbak 70-80%-ban betalálnak. Bármikor. Ugyan ez focistáknál is kapura lövéskor. Ebbe kicsi a szerencse faktor, mivel megismételhető teljesítmény bármikor. De amikor 20-30% körül van a találati aránya minden versenyzőnek, ha az egészet nézzük (valamikor 80%, valamikor meg egyet sem találnak el és a másik csapat nyer) akkor látjuk, hogy nem az igazi.
Végjáték exatlon hungary
Végjáték példa az Exatlon-ba - Forrás: Tv2.hu

Táplálkozás


Ha már példás, hogy sportműsort adnak a TV-ben azért nagyobb hangsúlyt tehettek volna a táplálkozásra is. Minden versenyző panaszkodik a kevés ételre, mivel napi 2 étkezést kapnak és ott se korlátlan mennyiséget. Ahogy Bereczki Krisztián fogalmazott, még egy óvódásnak is kevés ez, nem ám sportolóknak. Krisztiánon és sok más versenyzőn meg is látszik, hogy a forma kárára ment a dolog, de ez bárkit megviselne. Ahogy halad előre a műsor, meg is fogja őket viselni. Egyre jobban fáradnak, egyre több a sérülés. Persze ez is egy nehezítő tényező, de ezen a TV néző átsiklik könnyedén.

De azért mi a jó az Exatlon-ban?


 

Bereczki Krisztián


Krisztián nagyon szépen helytállt a műsorban, 120kg körüli tömeggel rendszeresen az ellenfél csapatból 70-80kg-os versenytársakkal kellett versenyeznie és ugye az erő semmit nem számít a feladatokban, mivel úgy vannak kitalálva a pályák, hogy a lányok is tudják teljesíteni őket, így előnye nem származik neki az erősportból.
Mindenképpen pozitív, hogy sokakban sikerült egy általános előítéletet lerombolnia azzal, hogy részt vett a versenyben és szépen teljesített, becsületesen végig csinálta, nem adta fel, nyert is mérkőzéseket. Megnyilvánulásai, érzelmi intelligenciája is magasan volt - főleg a kihívók csapatával összevetve.
Volt egy jelenet amikor a kihívók csapatából a műgladiátor, idegesítően színészkedő Péter eljátszotta a "téged választalak Picachu" jelenetet és Krisztián elé dobott egy labdát. Hát elég övön aluli megnyilvánulás volt Pétertől, erre Krisztián fogta és eldobta a labdát és ment tovább. Respekt! Ezt így kell csinálni.

Krisztián és Rajmund döntő - Forrás: Tv2.hu
Krisztián és Rajmund döntő - Forrás: Tv2.hu

Másik kellemes csalódás a nézőknek talán Gelencsér Tímea lehetett - aki 2016-os Miss World volt, akit a kihívők csapata is kritizált/figurázott az elején - de rá kellett jönniük, hogy a második legerősebb női versenyző a Bajnok csapatban a Kick-box világbajnok Rákoczi Renáta után.

A piros bajnokok csapata


Egy valamit mégis jól meg tud mutatni a bajnokok csapata, az pedig az csapat egység és kommunikáció, profizmus ami leró a több évtizedes sportmúltjukról. Ez főleg ugye akkor látványos, amikor a kihívók kék csapatával vetjük össze őket.
Persze valószínű a kihívók csapata direkt úgy lett összeválogatva, hogy legyenek benne ellentétes karakterek, mivel a reality jelleghez kell a balhé, de valószínű a bajnok csapatban is vannak személyiségi ellentétek, de ők már megtanultak együtt élni a másikkal. Nekik ez kb. olyan mint egy edzőtábor, ahol össze vannak zárva a másikkal.

Ki fogja megnyerni az Exatlon Hungary-t?



Utóbbi időben elkezdett feljönni a Bajnok csapat és véleményünk szerint ez várható továbbiakban is. A versenyben főleg a 42 éves Kása Andrásnál látszik, hogy egyszerűen már nem bírja úgy energiával és ideggel, mint a verseny elején, amikor sorra nyerte a versenyeket és az egyik legjobb volt.
Kihívóknál egyetlen szinte veretlen játékos van, az pedig Rozs Gergely, aki ténylegesen nagy eséllyel néz a főnyeremény felé. Nehéz megtippelni a nyerési esélyeket, mivel nem tudjuk, hogy milyen hosszú lesz a műsor és milyen végjátékra lehet számítani. Ha hetente csak 1 játékos esik ki, akkor ez még egy hosszú műsor lehet, bár nem gondoljuk, hogy 1 hónapnál tovább forgatnának kint, így lehet, hogy felgyorsulnak majd az események.
Bajnok csapat lányai erősebbek mint a kihívók lányai ha 3v3-at nézzük, férfiaknál jellemző Gergő hozza el fixen a csapatversenyeket, de nagy a szórás a férfi oldalon.

Mindenesetre kiegyensúlyozott a verseny most már, így ha valaki követi akkor izgalmas lehet a végjáték.

Végszó


Örömteli, hogy megéltük azt a korszakot, hogy sportműsor van a TV-ben ismét (ugye mindenki emlékszik még a Játék határok nélkülre? :) ), de azért a formátumon lehetne mit javítani - illetve a műsor alapesetben nagyon unalmas, így nézésre csak a TV2.hu-s online verziót ajánljuk, mivel átpörgethető. Palik László műsorvezetése nem indult fényesen, de úgy néz ki kezd belejönni.

Hajrá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]