Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ZMA egy levédett formula, amit a táplálék-kiegészítő gyártók szeretnek lemásolni =) De mi van benne?
Az eredeti recept:
Cink 30mg
Magnézium 450mg

B6 vimtain 10,5mg

Hogy mire jó?
Alapvetően segíti az éjszakai regenerálódást, pihenést. és a tanulmányok szerint segítik növelni az erőt, fehérje szintézist és férfiaknál a tesztoszteron szinten is.
Bár szerintem ne azért szedd hogy ez tesztoszteron fokozó, inkább tekintsd regenerálódást segítő, anabolikus folyamatokat támogató terméknek, és akkor nem fogsz csalódni és ha közben meg tesztoszteronszintet is növelt akkor meg örülj :)
 
Magnézium pótlás amúgy is fontos esténként pihenés előtt egy kemény edzés után (ha görcsölt már be valamid nappal/éjszaka akkor tapasztaltad is hiányát).
Ezek az ásványi anyagok külön külön is nagyon fontosak az egészséges élethez, erős immunrendszerhez.

Mire kell figyelni?
Nők is ugyan úgy használhatják (nem, nekik nem fog tesztoszteron termelődni tőle), csak kisebb adag kell. Úgy 0,5-2/3 adag körül.
Fontos betartani a szedést, ami azt mondja, hogy lefekvés előtt 0,5-1 órával és ne fogyassz kalcium gazdag ételt/kiegészítőt utána. Hogy miért? Mert a cink és a kalcium ütik egymást felszívódásban (a kalcium nyer). Erre amúgy érdemes figyelni sima multivitamin tablettáknál is... illetve ezért hülyeség az olyan termék, hogy kalcium, magnézium és cink (van ilyen).

Viszont az olyan összetevőkel mint: réz, görögszéna, tribulus terrestris, mucuna pruriens, melatonin... szinergikus, azaz erősíthetik egymás hatását. 

Mi a baj a gyógyszertárakban kapható termékekkel?

Alapvetően semmi, de nem ugyan az a kettő. Ugye elég népszerű a reklámokból a MagneB6, Béres...és társai. Ezekben a magnézium rész meg is van, csak sajnos a b6 rész kicsi (kb. fele vagy 1/3ada) illetve nincs bennük cink. És egy adag jellemzően nem jön ki, még így hiányosan se, olcsóbbra mint 60-70Ft.

Termékek

Elég kicsi a kínálat, de nézzük:
Nutrend - ZMA
Peak - ZMA
Optimum Nutrition - ZMA
Scitec Nutrition - ZMB6
Weider - ZMA
Myprotein - ZMA
Myprotein - Zinc and Magnesium

Ismét elég vegyes a kép és elég durva különbségek vannak.

Scitec ZMB6: Ők azt az utat választották, hogy ZMB6 néven fut a termék, így megkerülve jogdíjakat...stb. picit változtattak az összetételen, így tudnak olcsók lenni. Ez jó húzás volt, így nem vészes az ára.

ON ZMA: Drága
Nutrend ZMA: Marha drága!!!! és egy adaghoz 5db kapszulát kell bevenned...
Weider ZMA: Nagyon drága!! Persze, hozzádobtak egy kis aminosavat, hogy valami extra legyen. Ennyi Tyrosine kb. 4-5g  tejsavó fehérjében van...
Peak ZMA: Elég drága! és 6db kapszula kell 1 adaghoz...nonszensz.
Myprotein ZMA: majdnem egy árban van a Scitec-el, így csak akkor venném meg ha kuponokkal akciósan meg tudom venni...de még akkor sem...
Myprotein Zinc and Magnesium: Az egyértelmű nyertes! Scitec-hez képest is kb. fél áron van egy adag, van benne hozzáadott réz, ami majdnem fedezi a napi réz szükségletet is. Ha ezt az árat még kuponokkal tovább csökkentjük, akkor meg végképp verhetetlen :) (55ft/adagra simán levihető az ár bármikor)

Összesítés:
Itthon boltban a Scitec ZMB6-ot választanám, egyértelmű okokból, viszont a Myprotein terméke árával nehéz versenyezni, így nagyon megéri rendelni a magyar oldalról.

Remélem tudtam segíteni a választásban és a tudatos vásárlásban!

Többi összehasonlítás LINK
Tanácsok/Tippek rovat LINK

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!
Ha kérdéseidet megbeszélnéd másokkal ajánlom zárt Facebook csoportunkat.


FeherjeBlog


4 megjegyzés:

  1. Úgy látom, hogy a 270 szemes MP Zinc and Magnesium megszűnt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem csak átmeneti készlethiány van, ezért leszedték. Nem hiszem, hogy megszüntetnék a 270 szemeset. De majd az idő megmondja kinek volt igaza :)

      Törlés
  2. Attól tartok, hogy a Peak termékét illetően téves következtetés született. Ugyan miért kellene hat kapszula egy adaghoz, amikor még a leírás is csupán 1-5 kapszulát említ? Egy adagban van 940 mg Magnézium-aszpartát, 22,5 mg Cink-L-metionin és 2 mg B6 Vitamin. És ez a tévedés mégpedig abból keletkezett, hogy a termék címkéje tartalmazza azt az adatot is, hogy mennyi ELEMI cink és magnézium van benne, és nem csupán azt, hogy mennyi Cink-L-metionin és Magnézium-aszpartát van egy kapszulában. És ez nagyon nagy különbség! Az összes többi ZMA termék is különféle kötésekben tartalmazza a két ásványi anyagot (aszpartát, oxit, citrát, stb.) és a bennük lévő elemi cink és magnézium nem kizárt, hogy még kevesebb, mint a Peak-ben. De minden esetben 450 mg Magnézium-aszpartát nem jelenti azt, hogy ugyanennyi elemi magnézium is van a termékben. Vagyis, ha ezt figyelembe vesszük, nem kizárt, hogy a Peak terméke lesz a leggazdaságosabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, spambe rakta a kommentedet :) Amiről te írtál az valószínűleg a PEAK ZincMA termék lehet, cikk 2013-ban íródott, akkor még a fenti termék volt elérhető.
      Hozzáteszem az új terméket illegálisan hirdetik ZMA néven (ZMA egy védjegy), a "hormonháztartás szabályozó" megnevezésről pedig ne is beszéljünk, de még sorolhatnánk a többi állítást is.
      Ha a konkurencia ezt olvassa, nyugodtan perelhetne vásárlómegtévesztés miatt :D

      Törlés

Bottom Ad [Post Page]